1.000 stuehuse nedlægges hvert år

Der er så dejligt på landet, men kigger man på antallet af såkaldte stuehuse til landbrugsejendomme bliver de hvert år færre. I 2012 var der registreret 118.329 stuehuse, mens det tal er faldet med knap 10.000 de sidste 10 år. I 2022 er der således registreret 108.872 stuehuse i Danmark, viser en opgørelse fra Danmarks Statistik, som ejendomsmæglerkæden Estate har analyseret.

Tallene er ifølge Estate ikke overraskende.

- Strukturudviklingen med færre landbrugsbedrifter har været i gang i årevis, hvor bondegårde er blevet slået sammen til større enheder, det betyder, at der er forsvundet en stor mængde private boliger fra landkortet, da mange stuehuse er blevet revet ned i den forbindelse, siger Thomas Hovgaard, der er presseansvarlig i Estate.

De færre stuehuse skaber således større efterspørgsel på private boliger i landdistrikterne.

- De boliger, der nedlægges på gårdene, kommer jo til at mangle, så derfor har den udvikling været med til at skabe vækst i nybyggeriet af private boliger som rækkehuse, lejligheder og parcelhuse og gør det fortsat, da der efter alt at dømme vil blive nedlagt endnu flere stuehuse fremover, siger Thomas Hovgaard.

Læs også