Større etableringsstøtte fra EU på vej – men tidspunktet er vigtigere

Der er mere støtte på vej fra EU til unge, nystartede landmænd, men ifølge nyetableret nordjysk landmand er det vigtigste, hvornår pengene kommer.

28-årige Jonas Ellitsgaard, Snevre ved Hjørring, runder om få uger et år som gårdejer. Arkivfoto: Flemming Erhard Et ejerpantebrev fra tidligere ejer af gården, Hans Jørgen Boel Nielsen (t.h.), var et af de afgørende elementer for at få økonomien bag ejerskiftet på plads, da Jonas Ellitsgaard overtog gården i Snevre. Arkivfoto: Flemming Erhard.

Der er formentlig mere økonomisk støtte at hente fra EU for en nystartet landmand i fremtiden. Det peger alt i forhandlingerne om den kommende EU-landbrugsreform i hvert fald på.

Den høje alder på de europæiske landmænd har fra starten af tilblivelsen af reformen været et tema, og der har således været ganske bred enighed rundt i EU's institutioner om, at der skal sættes penge af til at gøre generationsskifter på gårdene til en økonomisk mere overkommelig opgave.

I Danmark betyder det, at man som ung landmand formentlig kommer til at kunne modtage op til 750.000 kroner i støtte, når man overtager et landbrug. Hidtil har loftet været på 500.000 kroner.

Men det højere beløb imponerer ikke Jonas Ellitsgaard. Han overtog sidste år et landbrug i Snevre ved Hjørring med 620 søer.

- Stigningen i beløbet er tæt på ligegyldig. Det vil næsten ingen praktisk betydning få for mit landbrug. Det, der betyder noget, er, hvornår man får pengene, siger han.

Skal være der fra start

Likviditeten ved overtagelsen af landbruget er nemlig en altoverskyggende faktor, og det hjælper den ekstra støtte fra EU ikke meget på, når den fungerer, som den gør nu, hvor støtten falder i rater over fem år.

- Jeg har stadig min første pose penge fra den støtte til gode nu her, hvor jeg runder et år som ejer. Den får jeg så senere på året, og så kommer det til at løbe frem til 2026. Men det ender jo som ren støtte til driften. Det er ikke nu, pengene er med til at påvirke, om jeg kan overtage landbruget eller ej. Det skulle jo afgøres ved overtagelsen, siger Jonas Ellitsgaard, der også er formand for det politiske udvalg i LandboUngdom.

- Og vi presser også på sammen med Landbrug & Fødevarer for at få lavet det om, så man har pengene på vej, når banken skal sige god for, at man kan overtage en gård, siger han.

Landbrugsstyrelsen har da også tidligere over for Effektivt Landbrug oplyst, at man undersøger, om pengene i fremtiden vil kunne betales på en gang.

Fokus på unge landmænd

Aftaleteksten om ekstra støtte til unge landmænd er et af de elementer af EU’s landbrugsreform, der endnu ikke er færdigforhandlet, men der har undervejs i forhandlingerne ikke været tegn på uenighed om, at man gerne ville prioritere de unge landmænd højere.

Ud fra de på nuværende tidspunkt frigivne tekster om forhandlingerne tyder alt nemlig på, at mindst to procent af den direkte danske landbrugsstøtte skal øremærkes nystartede landbrugere for at hjælpe et generationsskifte på vej. Hidtil har der været et loft, der sagde, at medlemslandene ikke måtte bruge mere end to procent.

Som støtten er nu, kan man som nystartet landmand få 1.100 kroner pr. hektar om året i ekstra støtte, men der er altså for nuværende et loft, der betyder, at man højst får støtte til 90 hektar. Derfor ender beløbet med at være på knap 100.000 kroner om året.

God timing

Når Jonas Ellitsgaard kigger tilbage på det første år af tilværelsen som gårdejer, er han godt tilfreds med, hvordan tingene har forløbet. Også selvom EU's støtte til unge landmænd ikke har rykket meget.

Men timingen har været perfekt.

- Priserne på svinene har været gode, og det er da klart, at det er meget rart at starte ud på den måde. Det er jo svært at spå om vejret og grisepriser, og det er jo også derfor, at det er så vigtigt, at likviditeten er på plads fra starten, for det kunne også være gået anderledes med priserne, siger den unge gårdejer, der altså håber på, at kommende unge landmænd kommer til at få deres ekstra støtte fra EU lidt hurtigere.

- Hvis formålet er, at flere gårde skal kunne overdrages, så får man markant mere for EU's penge, hvis man sørger for, at de kommer hurtigt af sted, lyder det fra Jonas Ellitsgaard.

Læs også