Ny pulje skal styrke dansk proteinproduktion af græs

I den nye plan for den danske landbrugsstøtte, er der sat penge af til, at der kan blive bygge flere anlæg i Danmark, der kan udvinde protein til foder fra græs.

Man kan få støtte til op til 60 procent af udgifterne af anlæggelsen af et nyt bioraffinaderi i forbindelse med den kommende støttepulje. Foto: Daniel Barber.

Når EU’s landbrugsstøtte reformeres per 1. januar 2023, vil der blive sat penge af til at støtte en ny branche, der skal gøre dansk landbrug mere klimavenligt.

I den danske strategi for landbrugsstøtten er der således indlagt støtte til opsætning af bioraffineringsanlæg, hvorfra der kan udvindes proteiner fra planter såsom græs. Det skal således især styrke produktionen af proteinpulver af græs, så Danmark kan blive mere selvforsynende inden for det proteinrige foder.

Som det er nu, er importen af soya nemlig en stor post i det danske regnskab for landbrugsudledninger, og derfor ville det være en klimamæssig forbedring at få en større del af de danske husdyrs proteinindtag dækket af proteiner fra græs.

Vil accelerere processen

En af de virksomheder, der allerede er i gang med at raffinere græs til proteinpulver, er Biorefine A/S, der er ejet af DLG og har deres første anlæg i gang ved Varde. Her udvindes græsprotein fra 3.000 hektar lokalt produceret kløvergræs og lucerne.

Virksomhedens direktør, Vagn Hundebøll glæder sig over udsigten til støtten.

- Hvis man vil accelerere processen, så tror jeg jo på, at det er en god idé med støtte til at lave sådan nogle anlæg, siger direktøren.

- Det er klart, at jeg personligt hylder det princip, at ting skal kunne køre rundt af sig selv, så det er jo ikke fordi vi skal køre rundt på støtte, hvilket heller ikke bliver tilfældet. Men hvis man gerne vil sætte mere fart på processen, så er det fint med støtte, siger Vagn Hundebøll.

Det er især forbindelse med anlæggelse, at der ligger de økonomiske risici, og derfor giver støtten mening, mener han.

- Det piller noget usikkerhed ud af processen, og vi har jo også ejere, som vi skal vise, at vi har pengene, og det bliver da nemmere, hvis der er støtte, når man vil anlægge noget nyt.

Første anlæg optimeres først

Foreløbigt har Biorefine A/S ikke et konkret projekt på tegnebrættet om et nyt raffineringsanlæg, da man stadig optimerer det første i Varde.

- Vi har kørt i et års tid, og der er nogle ting, der er gået godt, og der er nogle ting, vi har lært. Vi håber på, at det er i 2022, at vi virkelig får udfyldt vores potentiale ved vores eksisterende anlæg. Vi vil gerne lige have vist, at vi kan gøre det rentabelt, inden vi går i gang med at bygge nyt, siger direktøren.

Håber på at kunne nå deadline

Når han taler om at optimere det nuværende anlæg, handler det om at øge både kapaciteten og effektiviteten.

De er nemlig ikke for nuværende på det niveau, de har håbet på. De har derfor denne vinter investeret 15 millioner kroner, der blandt andet skal fordoble mængden af græs, de kan raffinere i deres anlæg i timen. Samtidig er det deres mål at udvinde 65 procent af det protein, som græsset indeholder.

Vagn Hundebøll vil ikke fortælle, hvor mange procent, de ligger på nu, men håber på, at de når målet inden 2023. Det er også året, hvor der i oktober formentlig bliver frist for at søge om støtte til at anlægge nye raffinaderier.

- Der håber vi da på, at vi er så godt et sted med vores nuværende anlæg. At vi kan nå så langt i planlægningen af et nyt, at vi kan nå at søge om støtten, lyder det fra direktør Vagn Hundebøll.

Der er i alt sat 225 millioner kroner af til at støtte anlæg af nye bioraffinaderier. 

Læs også