Tyskland går efter at afskaffe direkte CAP-betalinger

EU’s fælles landbrugspolitik er den bedste mekanisme til at omdirigere støtte til mere beskyttelse af miljø og natur, siger Tysklands miljøminister, Steffi Lemke. (Foto: Det tyske miljøministerium (BMUV)

Det skal være slut med, at EU’s landbrugsstøtteordning opererer med direkte betalinger som den hidtidige grundbetaling/hektarstøtte, der med CAP-reformen for 2023-2027 vil blive kaldt basisindkomststøtte, mener den tyske forbundsregering.

Det vil Tyskland gå efter at få stoppet i kommende landbrugsreformer, har den nye regerings landbrugsminister, Cem Oezdemir, og miljøminister Steffi Lemke, erklæret under et fælles pressemøde.

Her annoncerede de et forstærket samarbejde mellem de to resortministerier om at få hensynet til landbrugsdrift og miljøhensyn til at gå hånd i hånd.

- Vi er nødt til at gå bort fra systemet med fast arealstøtte, sagde landbrugsministeren.

Han oplyste, at Tyskland i EU vil lægge sig i selen for, at den kommende landbrugsreform med virkning fra 2028 kun opererer med landbrugsstøtte til såkaldte fælles goder, som landmænd leverer som modydelse for landbrugsstøtten.

Miljøministeren sagde, at EU’s fælles landbrugspolitik er den bedste mekanisme til at omdirigere støtte til mere beskyttelse af miljø og natur.

- For fremtiden skal det være profitabelt at dyrke landbrug på en måde, der bevarer natur og landbrug, sagde Steffi Lemke.

Begge ministre er medlemmer af partiet De Grønne, som sammen med det socialdemokratiske SPD og det liberale FDP, overtog regeringsmagten i december.

Også under den gamle, borgerlige Merkel-regering rumlede det med planer om at få afskaffet de direkte betalinger i EU’s fælles landbrugspolitik.

Læs også