Familielandbrugsformand: CAP-reformen yder ringe beskyttelse af de små

Strukturudviklingen mod større og større landbrug fortsætter til skade for hele landdistriktslivet, skønner formanden for NF Plus, Kurt Jørgensen.

Mange års strukturudviklinge hen imod større og større bedrifter på bekostning af de små vil fortsætte i Danmark. Også selv om regeringerne bag EU’s landbrugsreform og Europa-Kommissionen har som en af sine målsætninger, at CAP’en skal styrke de små bedrifter. Og det vil gå ud over alle landboere ude i landdistrikterne.

Det venter formanden for den nordjyske familielandbrugsforening, NF Plus, Kurt Jørgensen.

- Overordnet er det bare nogle pæne ord, siger han om den danske udmøntning af CAP-reformen. Flere familielandbrugsforeninger kritiserer den blandt andet for ikke at leve op til den politiske aftale i EU om, at småbrug skal have en forholdsvis større bid af landbrugsstøtten end de store. Imens rammes de små landbrug, tværtom, hårdere af reformen, siger Kurt Jørgensen. (se artiklen, »Små og store landbrugere i L&F er uenige om landbrugsstøttemidler« i avisen i uge 21).

- Der kommer det ud af det, at landdistrikterne blive udsultet for skoler og købmænd, så kun kirken er tilbage.

Små landbrug har stor betydning

- Små landbrug har en stor virkning for bosætningen og aktiviteten i landdistrikterne. Hvis der ingen aktiviteter er, så kommer en mandag til at ligne en søndag formiddag. Ingen biler på landevejen og færre dyr. Der er en kæmpe mangel på lokale grøntsagsproducenter, men markedet skal lige gøres mere profitabelt. Og det er typisk noget, som mindre landbrug kan levere. Det vil styrke beskæftigelsen, og man vil også kunne ansætte folk med sociale behov, siger Kurt Jørgensen.

Det vil så give, også for de store landbrug, at strukturudviklingen bare spæner videre. Det vil gøre det sværere for landbrugets image i befolkningen, siger Kurt Jørgensen.

- Når man ser en annonce med Arla-køer, så ser man aldrig nogensinde en mælkerobot. Det er familielandbruget med ekstensiv drift i marker med nogle mælkebøtter. Vi små landbrug skal være garanter for storlandbruget. Og det gør vi gerne.

Et lyspunkt ser han dog i CAP-reformens etableringsstøtteordning for unge landmænd under 40 år.

Kan det batte noget, at de får et engangsbeløb på 745.000 kroner i lommen?

- Ja, helt klart. For det er med til at styrke egenkapitalkravet. De unge bliver hægtet af, når de skal honorere 20 procent i egenkapital ved køb af en ejendom til 100 millioner kroner. Men det her åbner måske op for, at de kan starte i et lidt mindre omfang for så at vokse. Det giver en mulighed.

Kan det imødegå strukturudviklingen?

Ja, det kunne det godt.

Et andet lyspunkt for hele landdistriktsudviklingen som sådan ser han så på sin egn omkring Brønderslev. Her bliver der bygget »vildt og voldsomt« tæt på motorvejen til Aalborg, ligesom der også er folk, som flytter ud på ud på gamle landejendomme.

- Der er en bevægelse i gang, hvor folk, som tjener nok penge, godt kan tænke sig at komme herud. Mange i Aalborg vil gerne lidt ud på landet. Det er en betryggende mulighed for for eksempel børnefamilier at flytte på landet med gode muligheder for dyrehold og for en tryg udetilværelse for børnene og endog en mulighed for gratis parkering meget tæt ved bopælen, konstaterer han.

Der skal så mere til end CAP-støtte til landdistriktsprogrammet for at få vendt den ellers stigende affolkning i landdistrikterne, mener Kurt Jørgensen.

Behov for bedre erhvervsregler

- Man skal kompensere for, hvad man kan have lov til at have af erhverv ude i landdistrikterne. Mekanikere og tømrermestre kan være der, men når de ekspanderer og bliver større, så er de nødt til at flytte til nogle industriområder. Man kan have mere smidige regler for, at de kan starte op. Det kunne styrke erhvervslivet i landdistrikterne.

Kurt Jørgensen har 40 hektar jord i omdrift, mest med græs til sine 30 ammekøer og 30 ammekalve. Andre 10 hektar er udlagt til natur.

Kan du forestille dig, at der kommer en ung landmand og køber gården?

- Nej, Min tanke går på, at der kommer en eller anden naturplejelandmand, som har det lystbetonet. På et tidspunkt kommer der måske en med en stor tegnebog, som mangler en byggegrund. Det er sådan det går ude på landet. Der kommer nogle, som har kassen, og som så bygger et slot.

Læs også