Analytiker: EU-diskussion betyder ikke det store

Analytiker undrer sig over signalværdien, men de fire procent brak, der planlægges i EU, ændrer ikke det store på verdensmarkedet, mener han.

Selvom de fire procent, der som udgangspunkt skal braklægges i EU efter 1. januar, er meget omdiskuterede, så har de ikke nødvendigvis den store indvirkning på, om udbuddet af mad er stort nok på verdensmarkedet, og på om prisern bliver holdt i lave. 

Det fortæller Peter Arendt, der er markedanalytiker for Effektivt Landbrug og ejer af rådgivningvirksomheden minagro.com

- Fire procent er ikke noget, man kommer til at mærke. Verdensmarkedet er så stort og har så mange flere faktorer, så om man ender med at braklægge fire procent eller ej, det er ikke noget man ville kunne se nogle steder, fortæller Peter Arendt. 

Vejret er vigtigere

Der er altså andre variabler der er markant vigtigere, når man skal gennemskue, hvor stor en fødevarekrise, der evntuelt kan opstå i kølvandet på Ruslands inivasion. 

- Det er markant vigtigere at se på, hvor meget eksport man kan få ud af Ukraine. Det er har stor indflydelse, hvor meget korn, der eventuelt ville kunne komme ud på verdensmarkedet på trods af krigen, mener han. 

Han peger på, at EU-politikernes reguleringer i den størrelsesorden, som der er tale om her, ikke spiller nogen væsentlig rolle i forhold til vejret og den høst det bringer med sig rundt omkring. 

- Det, der kommer til at afgøre, hvor stor mangel, der vil være til vinter, det er, hvordan høsten arter sig i de store landbrugslande, og hvor meget af afgrøderne fra Ukraine, der finder vej til resten af verden. Lige nu tyder det for eksempel ikke på så god en høst i USA, og det betyder altså markant mere for den samlede mændge af fødevarer, lyder det fra Peter Arendt. 

Spøjst signal

Han kan dog godt undre sig lidt alligevel, hvis braklægning af de fire procent ender med at blive en realitet. For det er trods alt en lidt skæv timing. 

- Der er jo en grund til, at politkerne føler sig pressede til at gøre noget. Det er fordi, det kan blive en alvorlig situation. Om de gør så meget ved det, når de forsøger at rykke på de her ting, det kan man så diskutere. Men signalværdien i, at man tager jord ud af produktion på nuværende tidspunkt, den kan da godt se lidt mækelig ud, for det er jo nu, der er brug for den.

Læs også