bannerPos

Coronavirus: Grænselukning lukker både ude og inde

Mange landmænd har jord på begge sider af den dansk/tyske grænse – her landbrugsjord ved vildsvinehegnet mellem Danmark og Tyskland. Arkivfoto: John Ankersen

AF: JOHN ANKERSEN

REDAKTØR, LANDBRUGSYD
17-03-2020 14:25
Både Danmark og Tyskland har som bekendt valgt at lukke grænsen mellem de to lande på grund af corona-virussen – det giver udfordringer – også i landbruget

2020 skulle have været året, hvor genforeningen og Sønderjyllands hjemkomst til Danmark skulle være den store markering i det sønderjyske. Men med ankomsten af den frygtede corona-virus, er den dansk/tyske grænse i stedet præget af grænselukninger på begge sider.

Lørdag lukkede Danmark sin grænse mod Tyskland, mens Tyskland mandag lukkede sin grænse til Danmark.

Og det har betydet helt nye udfordringer og problemstillinger – også i landbruget. For mens varetransport, grænsependlere og andre med såkaldt »anerkendt« ærinde til at krydse den dansk/tyske grænse blot må væbne sig med lidt tålmodighed, har andre fået helt andre problemstillinger og udfordringer, at forholde sig til.

Som eksempelvis den sønderjyske landmand Henrik Godtborg Hansen, der er dansk landmand, med statsborgerskab i Danmark, men med landbrugsjord på både dansk og tysk grund, ifølge JydskeVestkysten, er blevet lukket ude af Danmark.

 Siden genforeningen i 1920 er der nemlig ikke blevet lavet en dansk adgangsvej til slægtsgården ved Frøslev, og efter grænselukningen hér 100 år efter, er vejen til gården nu spærret som et resultat af grænselukningen mellem Danmark og Tyskland.

Klare retningslinjer

Hos Syd- og Sønderjyllands Politi henviser man til de klare retningslinjer, der ligger for grænselukningen.

Det betyder, at den pågældende landmand kun kan benytte grænseovergangene i Sæd ved Tønder, samt grænseovergangene i Frøslev eller i Kruså.

Man erkender samtidig, at det giver udfordringer for de landmænd, der har landbrugsjord på begge sider af grænsen.

Akut situation

Hos LHN i Tinglev håber formand Jørgen Popp-Petersen, at man finder en løsning på de udfordringer og problemer, som grænselukningen har givet for de mange landmænd, der i området har landbrugsjord på begge sider af grænsen.

- Det er en akut situation, der er opstået i grænselandet, og vi vil gerne finde en løsning på det, siger Jørgen Popp-Petersen, der samtidig understreger, at situationen omkring corona-virussen er alvorlig og kræver handling, som det er sket.

- Bestræbelserne må være at minimere skaderne af det, siger Jørgen Popp-Petersen.

john@landbrugsyd.dk
tlf.: 76 60 30 44

Mykotoksiner i ensilagen kan forårsage dødsfald

Konsulent fra analysefirmaet Alltech anbefaler analyse af græsensilagen for at undgår mykotoksiner i køernes foder.

Glæder sig over stærk dokumentation for potentialet i biogas

Formanden for Biogasbranchen hilser rapporter om potentialet for biogas i Danmark yderst velkomment.

Hveden er godt i gang

KWS og BASF har etableret en demonstrationsmark, hvor strategier for vækstregulering og svampesprøjtning vurderes på tværs af seks forskellige sorter.

Regnvåd februar sænker foderudbyttet

Grundet den store vandmængde i februar er der meget vinterhvede, der er ødelagt. Den kommende omsåning med vårbyg betyder større omkostninger og lavere foderudbytte.

De første køer kommer nu på græs

Selvom kalenderen først lige er rykket frem til april, er de første besætninger så småt ved at gøre klar til at lukke køerne på græs. Vinteren har været mild, hvilket mange stedet har givet et stort græslag. Udfordringen bliver nu at få græsset i bund, så snart markerne kan bære.

Fejlklassificering af vandløb er roden til meget ondt

I det følgende opridses roderiet, set fra læserbrevsskribentens side, omkring kriterierne for at klassificere et vandløb som »kunstigt« eller »stærkt modificeret«, hvilket er forudsætningen for en vedligeholdelse, der sikrer imod oversvømmelser.

Udtagningsmoms – vær opmærksom på nye regler

Hvis man opfører bygninger til brug i sin momspligtige virksomhed, kan man trække moms fra på opførelsesudgifterne. Hvis man senere bruger bygningen til andre formål – for eksempel momsfri udlejning – skal den fratrukne moms betales tilbage lidt efter lidt. Denne regel og flere andre indenfor den såkaldte udtagningsmoms ændres – og det er vigtigt at være opmærksom for ikke at ende med en stor momsregning.

Selen bør indgå i gødningsplanlægningen af græs

Sundheden i besætningen kan øges, og der kan spares på indkøbte mineraler, hvis græsset gødes optimalt med selen.

Tid til etablering af fodergræs

Såningen af vårsæd er så småt kommet i gang, og dermed er det også tid for etablering af nyt fodergræs. En yderst vigtig disciplin, da der er tale om etablering af en afgrøde, der skal høstes på i måske 3-5 år.

Eksportørers advokat: Det bliver dyrt for Fødevarestyrelsen

Intern email til eksportkontrol-dyrlægerne viser, hvor stort et problem, at Fødevarestyrelsen har, mener advokat for eksportørerne, Hans Sønderby.
Side 1 af 1812 (36228 artikler)Prev1234567181018111812Next