Landbruget går lige nu fri af coronakrisen

Landbruget er ofte et smertensbarn for mange banker. I denne krise skiller erhvervet sig positivt ud i forhold til mange andre erhverv – som det ser ud lige nu, lyder det fra en bank og en finanskoncern.

Den meget vanskelige situation, som mange virksomheder efterlades i, efterhånden som regeringen »strammer til« for at forhindre, at Covid-19-udbredelsen kommer ud af kontrol, rammer generelt ikke de danske landmænd i nær samme grad, vurderer Jan Ulsø Madsen, der er administrerende direktør i Vestjysk Bank.

- Det er helt klart, at landbruget fylder meget hos os, og også har givet os visse udfordringer undervejs. Men lige nu er landbruget faktisk måske et af de erhverv, som for nærværende kommer lettest igennem det her. Det er i hvert fald den fornemmelse, jeg sidder med lige nu. Og det er fordi, der skal bruges fødevarer. Og der er jo fødevarer nok i Danmark, siger Jan Ulsø Madsen.

- Og i den forbindelse tror jeg, at landbruget – nok ikke uden skvulp – for der kan også være udfordringer med nogle af de østeuropæiske medarbejdere, der har svært ved at nå frem, m.v., – i hele træskolængder klarer sig. Som verden er lige nu, så virker det som om, at netop fødevareproduktionen og fødevareindustrien faktisk er med til at hjælpe os igennem krisen, tilføjer bankdirektøen.

Samme tilgang som før

Bliver Vestjysk Bank i en situation som den nuværende mere forsigtig med sine udlån, forhøjelse af kassekredit, medfinansiering af projekter, osv., eller er bankens praksis uændret?

- Det sidste. Vi kigger lige nu ind på primært svinebønder, som jo har en fantastisk tid lige nu. Og der har mit budskab jo været, lige siden priserne begyndte at stige voldsomt på svinekødet, at sørg nu for at få afviklet gæld, konsolider jer og foretag kun nødvendige investeringer og opdatering af jeres staldanlæg, så I kan være med i konkurrencen. Det er nu, at I har en gylden chance for at få afviklet noget gæld, som på langt sigt vil være godt for den samlede forretning. 

- Og det er stadig de budskaber, vi har, siger Jan Ulsø Madsen.

- Så vi var afventende på nye stalde og byggerier inden, den her krise kom, og det er vi stadig. Så vores tilgang er nøjagtig den samme. Vi har ikke strammet yderligere op på grund af coronakrisen – vi følger den plan, vi har lagt for landbrug, siger bankdirektøren, der er godt tilfreds med antallet af landbrugskunder og landbrugsudlånet i Vestjysk Bank lige nu. 

Nykredit følger krisen tæt

Hos Nykredit siger landbrugsdirektør Poul Erik Jørgensen:

- På nuværende tidspunkt ser vi ikke vores landbrugskunder have de udfordringer, man har i de mere udsatte sektorer. Vi følger dog naturligvis udviklingen meget tæt, og forholder os som altid meget imødekommende og agilt over for kunderne – også i landbrugssektoren.

morten@effektivtlandbrug.dk
telefon +45 40 75 76 96

Læs også