bannerPos

Ris og ros til fødevareministeren

17-08-2019 18:00

Resultatet af fredagens melding fra fødevareministeren er »Et skridt frem og et tilbage«, skriver Venstres fødevareordfører.

Ros og mange tak til fødevareministeren for, at han nu har gennemført vores forslag i Venstre om øget fleksibilitet i datoreglerne for udlæg af efterafgrøder, således at hvis man på grund af for eksempel vejret ikke har kunnet høste kornet inden 20. august, så kan fristen for udlæg af afgrøderne udsættes (se artikel side 4 i dagens avis, red.).

Samtidig er det bekymrende, at fødevareministeren i samme åndedrag melder ud, at der med den anden hånd strammes yderligere op med nye krav til landmændene. Hvad er det for krav, Mogens? Det vil vi holde øje med.

Resultatet af fredagens melding fra fødevareministeren er »Et skridt frem og et tilbage«. Vi er alle enige i, at vi skal passe godt på miljøet, men jeg troede vi havde fået stoppet heksejagten?

Får en chance mere

Samtidig er det kritisabelt, at fødevareministeren fastholder krav om indberetninger af høstdato, blot for indberetningernes skyld, hvis man har MFO-græsudlæg, og ikke har kunnet høste inden 20. august, for eksempel fordi kornet ikke er modent.

Lidt virkelighedsfornemmelse her havde været ønskeligt, men fødevareministeren får en chance mere.

Jeg har nemlig stillet følgende skriftlige spørgsmål til fødevareministeren:

»Ministeren bedes redegøre for, hvorfor landmænd, der har MFO-græsudlæg i kornafgrøde, skal indberette blot for indberetningens skyld for at få udskudt fristen for høst af kornafgrøden fra den 20. august til den 3. september, hvis de ikke har høstet kornet den 20. august, for eksempel fordi kornet endnu ikke er modent. Ministeren bedes i den forbindelse også redegøre for, hvordan det hænger sammen med EU-reglerne, der blot stiller krav om, at MFO-græsudlæggene er på arealet i otte uger efter høst, uden at de sprøjtes. Ministeren bedes endelig redegøre for, om ministeren vil afskaffe dette unødvendige bureaukrati?«.

Dette er et debatindlæg, som vi har valgt at offentliggøre på vores hjemmeside og/eller i et eller flere af vores printmedier. Indlægget er udelukkende et udtryk for skribentens egne holdninger.

Ser Øresundssag som et kvantespring for landbrugets miljøkamp

- Den her med, at de har villet lukke deres eget lort ud ved København lige midt i badesæsonen, den kommer sgu til at svide, vurderer formanden for Bæredygtigt Landbrug.

Nu afgøres om aksbeskyttelsen i hvede skal deles i to sprøjtninger

Planteavlskonsulenter landet over foretager hver uge observationer i afgrøderne og melder angreb af skadegørere ind til landskonsulent Ghita Cordsen Nielsen. Her er en kort status på denne uges registreringer.

Studietur til Brasilien og Argentina

Landbrug, natur og kultur er meget anderledes i Brasilien og Argentina på grund af helt andre klimatiske og politiske betingelser. Nu er der en chance for at opleve det på en studietur fra 18. november til 1. december i år.

Det trækker mod en tidlig høst

- Afgrøderne står godt lige nu, men vejrudsigten siger tørt og varmt de kommende uger. Så jeg forudser, det bliver en tidlig høst indenfor den normale høstperiode, vurderer Mogens Hansen.

No till giver senere såning af vårafgrøder

På Lynggård har man efterhånden mange års god erfaring med pløjefri dyrkning. - Vi ser mest en udfordring i koldere jord om foråret og dermed let 14 dages senere såning af vårafgrøder, siger driftsleder Mogens Hansen.

Tyve års tjek på om pesticider udvaskes til grundvandet

Varslingssystemet for udvaskning af pesticider til grundvand (VAP) blev for 20 år siden skabt ud fra et politisk ønske om at sikre kvaliteten af grundvandet. VAP har siden leveret resultater om risikoen for udvaskning af pesticider og dermed ny viden til reguleringen af pesticider.

Udlejning af landbrugsejendomme

De fleste landbrug råder ofte over et eller flere stuehuse, som ikke anvendes i forbindelse med driften, men derimod udlejes til enten private eller medarbejdere.

Sæt et vandur på strengen og undersøg vandets indhold

En ko skal drikke tre gange sin ydelse, men gør den det? En bygningsrådgiver anbefaler at få sat et vandur på streng, at få lavet en vandanalyse og gjort vandkarrene rene hver eneste dag. Og sidst, men ikke mindst, bør man tænke over, om ens vandkar hænger i den rigtige højde, 70-70 centimeter over jorden.
Side 1 af 1849 (36973 artikler)Prev1234567184718481849Next