bannerPos

Digitale kurser kan løfte arbejdet i stalden

For selv de meget erfarne medarbejdere er der også mulighed for at blive udfordret med ny viden med en række nye, digitale kurser. Foto: LMO
18-05-2019 12:16

Otte forskellige kurser tager fat i den basale viden om, hvordan vi passer grisene, hvad det er vigtigt at holde øje med i stalden, etc.

Af Nikolaj Stidsen, LMO Svinerådgivning

Det kan være svært for nytilkomne til de danske svinestalde at vide præcis, hvordan man bærer sig ad med at løse de forskellige opgaver, når man producerer grise i Danmark.

Derfor er det oplagt, at man som driftsleder eller ejer sørger for at bruge alle de muligheder, der er tilgængelige lige nu. Det kan eksempelvis være Seges’ digitale kurser om dansk svineproduktion, som er gratis tilgængelige resten af året på www.seges.dk/akademi/digitalekurser/grise.

Der er tale om otte forskellige kurser, som tager fat i den basale viden om, hvordan vi passer grisene, hvad det er vigtigt at holde øje med i stalden, etc. Og som rådgiver kan jeg fuldt ud støtte op om initiativet.

Tager fat i glemt viden

Det første kursus i rækken hedder Velkommen til Dansk svineproduktion og henvender sig i høj grad til østeuropæiske medarbejdere, som lige er kommet til Danmark.

Kurset fortæller på en god måde det helt basale om dansk svineproduktion; hvor stor er produktionen, og hvordan man som medarbejder skal agere, når man arbejder med grise i forhold til karantæne o.lign. 

Det er gældende for alle otte moduler, at de på en god og pædagogisk måde får formidlet en stor del af den viden, vi andre med mange års erfaring tager for givet og nemt kan glemme, når vi introducerer nye medarbejdere på ejendommen.

Så selvom det kan lyde som spild af tid for personalet, at de skal bruge tid ved computeren for at se film og modtage undervisning, så er det faktisk et rigtig godt supplement til den viden, vi selv giver til de nye elever.

Hvert modul afsluttes med en lille test til at sikre, at medarbejderne har forstået indholdet i modulet.

Brug kurset i fællesskab

En anden måde at anvende de digitale kurser kan være ved et fælles personalemøde.

Her kan man som driftsleder vise et af de otte moduler og drøfte med medarbejderne, hvordan de i praksis får udført arbejdet, så der altid er sikret en kvalitetssikring af de basale forhold.

Som rådgiver ser vi, at udfordringer fra tid til anden kan være undgået, hvis blot alle medarbejdere eksempelvis vidste, hvordan man kontrollerer, at vandforsyningen er tilstrækkelig. Kurserne er en måde, hvorpå I kan tage diskussionen med alle jeres medarbejdere.

Flytning af grise

For selv de meget erfarne medarbejdere er der også mulighed for at blive udfordret med ny viden.

Her vil jeg fremhæve modulet Flytning af grise. Det lyder banalt og som noget, vi har ret godt styr på. Men selv for de mest erfarne er der små tips til, hvordan man med fordel kan placere sig i forhold til dyrene, når de skal flyttes.

Til kurserne er der rigtigt gode videoer til diskussion af, hvordan I håndterer det fælles arbejde med flytning af grise, og hvorfor det måske giver udfordringer og frustrationer fra tid til anden.

Godt år for Gråkjær

Entreprenørvirksomheden Gråkjær har travlt med at projektere og opføre en lang række projekter i Danmark, Norge, Sverige og Tyskland, og virksomheden har lagt strategien for fremtiden ud fra et marked, der ser positivt ud. Dog med coronakrisen som en joker i branchen.

Udstillere glæder sig til Agromek

Blandt udstillere på Agromek ’21 er der store forventninger til igen at kunne møde landmændene på messestandene.

John Deere sælger SABO til Mutares

John Deere har meddelt, at der er underskrevet en aftale om at sælge SABO Maschinenfabrik til Mutares SE & Co. Overdragelsen er betinget af lovmæssig godkendelse af Federal Cartel Office Bundeskartellamt i Tyskland.

Nyt koncept afløser årets Svinekongres

Landbrug & Fødevarer Svineproduktion og Seges Svineproduktion står bag nyt koncept, som afløser årets Svinekongres. Men fokus på faglig viden og netværk bliver – næsten - lige som det plejer.

Svinenoteringen ryger under 11 kroner

For første gang i år kommer noteringen for slagtesvin fra Danish Crown under 11 kroner. Næste uge falder noteringen nemlig med 30 øre til 10,80 kroner.

Nature Energy indgår grøn kæmpeaftale med Shell

Nature Energy og Shell har indgået en stor aftale, hvor Nature Energy sælger biogas til Shell Energy i Europa. Aftalen er til dato den største af sin slags i verden og beviser, at biogas er en vigtig del af den grønne omstilling i hele Europa.

Fælles front mod mulig retssag om efterafgrøder

Landbrug & Fødevarer og de fire landboforeninger, der har afsluttet en juridisk forundersøgelse vedrørende en mulig retssag om efterafgrøder, har nu drøftet de mulige veje i det juridiske spor.

Danskerne køber dobbelt op på økologisk frugt og grønt

Danskerne køber dobbelt op på økologisk frugt og grøntDanskerne er for alvor slået ind på en grønnere levevej. Det er især økologiske frugter og grøntsager, som fylder mere på danskernes grønnere tallerkener. Ifølge Danmarks Statistik er salget af økologisk frugt og grønt steget med 143 procent i årene 2015-19.

Optimer udbyttet med en godt afdrænet mark

Dræning har altid været højt prioriteret på Ultanggaard ved Haderslev. Landmand Asmus Fromm-Christiansen er syvende generation på bedriften og både han og hans far bruger en del tid og penge på dræning. Det fortalte han på en temadag om dræning hos SLF.

Jensen Seeds styrker produktionsplatform med fransk opkøb

Jensen Seeds, der er en del af DLF-koncernen, underskrev i går aftale om opkøb af det franske frøfirma Astera Seed, der ligesom Jensen Seeds er specialiseret i produktion af grøntsagsfrø. Opkøbet betyder, at Jensen Seeds nu kan øge udbuddet af grøntsagsfrø til kunderne.
Side 1 af 1871 (37405 artikler)Prev1234567186918701871Next