- Vi er allerede i en krise

- Vi er allerede i en krise

- Konjunkturerne løser ikke landbrugets indtjeningsproblemDen dårlige nyhed er, at det økonomiske opsving er ved at være nået til vejs ende. Fremstillingsindustrien er allerede nu i global tilbagegang, og risikoen er, at det kan sprede sig til resten af økonomien i verden.

Den gode nyhed er, at vi sandsynligvis ikke er på vej ind i en dyb krise, men nok snarere en blød landing.

Sådan lød vurderingen torsdag formiddag fra cheføkonom i Danske Bank, Las Olsen, da han på konferencen Landmand & Leder ’19 fremlagde sit bud på landbrugets økonomi nu og fremefter. 

 

- Folk spørger, om vi er på vej ind i en ny krise. Og mit svar er: Vi er allerede i en krise. Og det er noget, der er sket her i 2019. Fremstillingsindustrien er i global tilbagegang. Heldigvis fylder den kun 10-12 procent af økonomien i de fleste vestlige lande, og arbejdsløsheden er lav.

- Derfor er det også provokerende at sige, at vi er i en krise, for det er vi ikke i bred forstand, lød det fra Las Olsen.

Ukendt farvand

Han vurderer, at den nærmeste fremtid kan byde på en økonomisk vækst, som ligner den, vi har haft i år – så det vil sige ikke særligt høj.

- Men risikoen for en rigtig krise er tilstede, understregede Las Olsen, der dog også pegede på, at selvom gælden rundt omkring i verden er høj, så er der ikke tale om nogen gældsdrevet vækst for øjeblikket – for der er ikke rigtig nogen vækst.

- Så det betyder også normalt, at den krise, der kunne komme, vil ikke blive særlig dyb, lød det fra cheføkonomen, der dog også fik nævnt, at »vi er i ukendt farvand«, så der »er lidt dårlig sigtbarhed«.

Konferencen fandt sted i Vingsted Hotel & Konferencecenter, Bredsten ved Vejle, og havde 277 deltagere.

morten@effektivtlandbrug.dk
telefon +45 40 75 76 96

Læs også