Bankskifte kan give store besparelser

Hvis du er utilfreds med din bank, så få fundet en anden. Spørg bare din virksomhedsrådgiver – de ved godt, hvilke banker der vil tage imod nye landmandskunder og som er til at tale med.

Virksomhedsøkonom hos LandboSyd, Jens Norup, har hjulpet landmand med at skifte bank. Foto: Camilla Bønløkke

Det har ikke været sådan, at mælkeproducent Jørgen Bertelsen, Kobbelgaard ved Genner i det sønderjyske, har været utilfreds med sin bank gennem alle årene – men den seneste rådgiver faldt han ikke i hak med.

- Jeg var i tvivl om, hvad jeg skulle gøre ved det, men fik så en god snak med min rådgiver, Jens Norup fra LandboSyd, om min situation, fortæller Jørgen Bertelsen.

- Jeg har haft Jens Norup som virksomhedsøkonom siden august 2020, og jeg er meget tilfreds. LandboSyd har jo gennem alle årene taget sig af regnskaber og budgetter for os, men banken, vi havde, den gav os altså ikke den behandling, vi fortjente. Det var konstant som at løbe mod en mur.

Sammen fik de afdækket Jørgen Bertelsens behov og lavet en beskrivelse af historikken på bedriften samt ønskerne for fremtiden.

- Det skulle jo gerne munde ud i gode besparelser på både rente og bidragsbetalinger, fortæller Jens Norup, der foreslog, at de rettede blikket mod Skjern Bank.

- Det var nok ikke den første bank i mine tanker, men jeg var helt med på, at vi skulle vestpå. Der er noget godt i mentaliteten dér, smiler Jørgen Bertelsen, der fik researchet på banken og kunne lide, hvad han fandt.

Nye landbrugskunder

Hos Skjern Bank oplever man en stigende interesse for bankskifter indenfor landbrug.

- Landbruget har altid været en værdsat kundegruppe hos os - også de senere år. Vi har fået mere travlt på det område, og vil også gerne have nye landbrugskunder, fortæller landbrugschef Christian Nørskov Thomsen fra Skjern Bank.

Når en ny kunde viser interesse modtager banken de seneste års regnskaber, budgetter også for eksempel mælkeproduktionsopgørelse.

- Vi beregner egenkapital og vurderer indtjeningsevnen. Ser de alt sammen godt ud, så besøger vi ejendommen og ser nærmere på produktionsapparatet, logistikken, arrondering, selvforsyningsgrad og så videre. Vi ser også på ejerens driftslederkompetencer og strategiske overvejelser, siger Christian Nørskov Thomsen.

Kaffe og en god snak

Det var også tilfældet hos Jørgen Bertelsen, der sammen med Jens Norup fik papirerne sendt afsted til Skjern.

- Herefter kom de to mand herned en onsdag for at se på gården og møde mig. De havde gummistøvlerne med i bagagerummet, så vi gik ud og så på bedriften, fik kaffe og en god snak, hvor de spurgte ind til, hvad jeg havde brug for. Torsdag sendte de et tilbud, og fredag sagde jeg ja, smiler Jørgen Bertelsen, der med egne ord fik det som han gerne ville, en fornuftig finansiering og kompetent finansieringsrådgivning.

Ifølge Jørgen Bertelsen er det gået nemt med bankskiftet, og han har kunnet ordne underskrifter og så videre hjemmefra med PC og NemID.

- LandboSyds virksomhedsrådgivere har netop fingeren på pulsen med at finde den rette bank, og selve skiftet er forløbet uden bump. Det eneste var min assistent, der fik lige lovligt travlt i forbindelse med opfølgning på første kvartalsregnskabet, da skiftet skete i februar 2022. Men også det løste sig og gik fint.

Også fra bankens side er der tilfredshed med skiftet.

- Det materiale, vi har fået fra Jens Norup, har været lige til at gå til. Han ved, hvad der kan lade sig gøre, så vi har tillid til materialet. Og derudover finder vi det jo rart at kunne hjælpe landmænd videre med deres projekter og med at udvikle deres forretning, slutter Christian Nørskov Thomsen.

Kobbelgaard

  • Overtog gården i 1993 fra sin far, 2. generation
  • 230 køer, dyrker 80 hektar + 75 hektar forpagtet med majs, græs og lidt korn
  • Opdrættet er på kviehotel fra de er tre måneder til cirka to måneder før kælvning

Læs også