Dyrskueledelsen om aflysningen: - Ubærligt og ærgerligt

Efter myndighedernes udmelding sidste mandag forsvandt den sidste forhåbning om et dyrskue i Odense midt i juni. For andet år i træk må arrangørerne aflyse Det Fynske Dyrskue på grund af corona-pandemien.

Endnu et år får hverken udstillere eller publikum i alle aldre mulighed for at opleve dyrskuestemningen, dyrene og maskinerne på Dyrskuepladsen i Odense. Arkivfoto: Erik Hansen

- Ubærligt!

Så klart lyder meldingen fra dyrskuechef Sara Ekknud Windell, der nu må se begge dyrskuer siden sin tiltrædelse for to år aflyst på grund af coronaen.

- I to måneder måtte vi vente på en udmelding fra regeringen. Det er ganske urimeligt for både os som arrangører og for udstillerne midt i forberedelserne ikke at vide, om man er »købt eller solgt«.

Til gengæld var regeringens udmelding om afholdelse af netop dyrskuer i fase 1 af genåbningsplanen for større arrangementer frem til den 14. juni ganske utvetydig. Heri stod der at læse, at dyrskuer ikke er tilladt indtil denne dato.

Derfor blev Det Fynske Dyrskue 2021, som var planlagt til weekenden den 11. til 13. juni, aflyst straks efter udmeldingen den 4. maj.

Alle skuer aflyst

- Det er vi utroligt kede af. Vi var så klar til igen at give fynboerne gode oplevelser. Vi ærgrer os, men respekterer naturligvis regeringens aftale og indholdet heraf, siger landboforeningsformand Torben Povlsen, som er formand for Det Fynske Dyrskue.

Også Roskilde Dyrskue og landets øvrige dyrskuer meldte samstemmende aflysning ud i sidste uge, selvom det efter den 14. juni er muligt at afvikle udendørs arrangementer for op til 10.000 personer og med restriktive corona-regler.

- Det vil blot føre til et dårligt arrangement, og vi har ikke arbejdet med planer om at rykke vort skue. Et så stort arrangement kan ikke flyttes, og slet ikke hen til sommerferien og senere, hvor det er højsæson for vor branche (læs: høsttid), understreger Torben Povlsen, der på vegne af sin bestyrelse er ekstra ked af aflysningen på Saras (dyrskuechef Sara Ekknud Windell, red.) vegne, fordi hun ikke indtil nu har haft mulighed for at føre hendes mange ideer og store forarbejde ud i virkeligheden.

Stærkt tilbage i 2022

Derfor håber Torben Povlsen på tålmodighed hos dyrskuegæsterne og udstillerne et år mere.

- Vi har helt sikkert en tro på et stærkt afsæt i 2022 efter den opbakning og det netværk, som ikke mindst Sara har været med til at opbygge hos udstillere og samarbejdspartnere. Dyrskuet næste år kommer helt sikkert op at ringe, fastslår han.

Efter at have sundet sig over den trælse situation vil dyrskueledelsen i den kommende tid kontakte alle de tilmeldte erhvervsudstillere og udstillerne af de omkring 200 heste, som var tilmeldt årets skue.

Tiltag frem til næste år

Allerede i forbindelse med sidste års aflysning blev flere nye tiltag lanceret. Det gælder blandt andet »Det digitale Dyrskue«, som nu bliver yderligere opgraderet.

Samtidig har dyrskueledelsen flere ideer til alternative måder at være til stede på frem mod næste års dyrskue. Det kunne eksempelvis være at genoptage høstfesten med dyr og maskiner midt i Odense eller med gårdbesøg at formidle kontakt mellem by og land.

- Men skal vi lige have endeligt afklaret i forhold til, hvad corona-situationen tillader, siger Sara Ekknud Windell.

Nul-regnskaber

Med påbuddet om ikke at kunne afholde dyrskuet i den planlagte weekend påpeger Torben Povlsen, at arrangørerne L&F Centrovice og Patriotisk Selskab dermed igen i år får kompensation for tvangslukningen.

- Derved bliver det et nul eller kun et lille minus i de to år, siger dyrskueformanden og forsikrer, at begge landboforeninger er klar til at afholde dyrskuet fremadrettet.

- Både udstillerne og samarbejdspartnerne, herunder Odense Kommune, har hele vejen bakket os op. Derfor ser vi forhåbningsfuldt frem til at videreudvikle Det Fynske Dyrskue.

Læs også