Rasmus Stenbek er mælkeproducent og har en stor bedrift syd for Næstved. Han glæder sig til Roskilde Dyrskue, som han har været med på i godt 15 år.
Hvad betyder det for en udstiller, der gerne vil gøre det så godt som muligt på Roskilde Dyrskue, når der ikke har været noget dyrskue de seneste to år på grund af corona?
- Det er jo lidt min sportsgren, og den måde, jeg konkurrerer på. Så man kan måske sige, at konkurrenceformen er lidt rusten efter to års fravær. Men jeg glæder mig meget til at komme tilbage.
Ordene kommer fra den unge mælkeproducent Rasmus Stenbek, der til daglig arbejder med jersey-malkekvæg. Roskilde Dyrskue fylder meget i hans bevidsthed, for han har været med i over 15 år. Og han er klar til at komme afsted igen.
- Jeg ser det lidt som et højdepunkt på forsommeren, for det med at komme ud blandt kolleger og konkurrere. Det er lidt vores svar på at gå til fodbold eller en anden sportsgren, siger Rasmus Stenbek, der kommer til dyrskuet med en del dyr.
- Vi regner med at have en 10-12 dyr med, seks-otte køer og tre-fire kvier. Vi glæder os meget til at komme afsted, fastslår Rasmus Stenbek.
Mere end konkurrence
Det er ikke kun for at konkurrere, at turen går til Dyrskuepladsen i Roskilde.
- Vi satser på at kunne vise nogle dyr frem, der er vasket og klippet, og som tager sig godt ud. Men der er ikke det eneste vigtige, for når vi tager på dyrskue, er det lidt en måde at være ambassadør for erhvervet på, siger Rasmus Stenbek og fortsætter:
- Jeg synes, det er sjovt at være på dyrskue, for man har samtaler med mange forskellige mennesker. Ikke kun kolleger, men også mennesker, der bor inde i byerne, ja selv mennesker, der bor i København.
- At kunne svare på nogle spørgsmål og få den der forbrugerkontakt, siger mælkeproducenten.
- Det er nok i hvert fald 50 procent af det at være på dyrskuet, hvis ikke mere. Selvfølgelig fylder konkurrencen noget de par timer, hvor vi er i ringen, men køerne skal jo også passes, malkes og fodres, så meget af tiden er vi også i stalden for at passe dyrene, og der får vi en god kontakt til publikum.
Socialt element
Det lyder lidt som et arbejde, men der er også et socialt element ved dyrskuet, der tiltrækker, fortæller han.
- Jeg har både min kone og min datter med, og så har jeg fem-seks venner, der er med. Vi er vel et team på 10-12 stykker. Det er ligesom en lille ferie for os, og den måde, vi hygger os med det, siger Rasmus Stenbek og fortsætter:
- En ko er mandsopdækket sådan hele weekenden, men der bliver også tid til at vi kan gå en tur rundt på pladsen, tage en kold øl om aftenen, og prøve at dele det lidt op, så det bliver sjovt for os allesammen. Så det er også et socialt arrangement, nok også mere end det er hårdt arbejde.