På dyrskuet glemmer man alle bekymringer

Mikkel Christiansen, der producerer kødkvæg af herefordracen, glæder sig som et lille barn til Roskilde Dyrskue.

- Stemningen gør, at man glemmer alt. Man glemmer de bekymringer, man måtte have, glemmer det derhjemme, siger Mikkel Christiansen. Foto: Henning K. Andersen Kødkvægavlerne dyster om de prestigefyldte titler, og det er altid spændende hvad konkurrenterne kommer med. Piemontesetyren Haralblåtand - her med Jan Andersen - er to gange kåret som bedste handyr inden for kødkvæg. Foto: Jesper Hallgren

Der er mange ting, der tiltrækker kødkvægproducent Mikkel Christiansen til Roskilde Dyrskue. For han har fået dyrskuebacillen ind under huden.

- Det var omkring ved årtusindskiftet, at vi startede med at komme på Roskilde Dyrskue og udstille, og vi er egentlig fortsat med det hvert år lige siden, siger Mikkel Christiansen.

Årets dyrskue markerer som bekendt enden på to års corona-pause, og Mikkel Christensen indrømmer gerne, at det kribler mere end normalt at komme tilbage på pladsen.

- Problemet er bare, at vi ikke ved, hvordan standarden er hos konkurrenterne. For vi ved jo ikke, hvad vi hver især kommer med, da vi ikke har været afsted i de seneste to år, fortæller han.

Godt udstillingsvindue

For der et i høj grad et konkurrenceelement forbundet med udstillingen på dyrskuet for Mikkel Christiansen.

- Når vi skal på dyrskuet, så synes vi allesammen, at vi har nogle gode dyr, men når man så kommer på Dyrskuepladsen, sker det nogle gange, at man må indrømme, at en anden har dyr, der er bedre end ens egne. Og vi konkurrerer måske som »fjender«, men bagefter at vi de bedste kammerater, siger han.

Han og familien stiller op på Roskilde Dyrskue med seks dyr. Fire kvier og to tyre. Og det er et godt udstillingsvindue for ham at være på dyrskuet – ikke mindst overfor mennesker, der ikke har så stor berøringsflade med landbrug.

- En ting er at komme ud og møde alle slags mennesker, også byfolk. For jeg synes, der kan være negative historier om landbruget i pressen, og vi vil altså gerne vise den gode side af det, lyder det fra Mikkel Christiansen, der ikke har planer om at være andre steder, mens dyrskuet står på.

Bor på dyrskuet

- Vi bor på Dyrskuepladsen. Så når vi har slukket traktoren torsdag formiddag, så skal den først startes igen søndag aften. Så indtil lørdag aften, når vi går i seng, hygger vi os med en lille øl eller et glas vin. Det er rigtig hyggeligt, siger han med et smil.

Der er rigeligt for ham at se til under dyrskuet, og det er langt fra hele dyrskuet, Mikkel Christiansen når at se til.

- Hvert eneste år snakker om, at vi skal rundt og se det hele, men vi når det aldrig. Vi står ved vores dyr eller er i campingområdet med vores venner, så vi når aldrig ud og ser så meget andet, siger han og slutter:

- Stemningen gør, at man glemmer alt. Man glemmer de bekymringer, man måtte have, glemmer det derhjemme.

Læs også