Flotte veteraner vises frem på skue

Motor- og Veterantraktorklubben udstiller traditionen tro på Det Fynske Dyrskue.

Ved dyrskuet i 2019 blev langhalmsmaskinen vist frem første gang. I år har Motor- og Veterantraktorklubben den med igen. Arkivfoto: Erik Hansen Fordson Major. Arkivfoto

Det handler om mekanik og dansk landbrugshistorie på hjul, når Motor- og Veterantraktorklubben inviterer de besøgende til at opleve mange forskellige maskiner i forbindelse med Det Fynske Dyrskue.

- Klubben blev startet i 1983 og allerede i 1984 var vi med på det førte fynske dyrskue. Der har vi så været siden, fortæller Bo Fonager Lindholm, der er formand for Motor- og Veterantraktorklubben Fyn.

 

Trækplaster for flere generationer

Motor- og Veterantraktorklubben er en klub for alle med interesse for veterantraktorer, stationære motorer, redskaber og gamle entreprenørmaskiner.

Medlemmerne bevarer, kører og restaurerer maskinerne og deler deres fælles interesse, når de deltager i blandt andet dyrskuer og klubarrangementer.

- Vi er der for at vise, hvordan landbruget var førhen med de maskiner, man kunne bruge, siger Bo Fonager Lindholm og glæder sig over, at maskinerne ofte er et trækplaster for både ældre landmænd og deres børnebørn, der lige skal se, hvordan det var, da farfar var ung.

Bredt udsnit af maskiner

Og det er ren nostalgi, når gamle traktorer i mærker som Ferguson, Fordson Major, Bukh og John Deere sammen med forskellige gamle landbrugsmaskiner viser, at man mente det med mekaniseringen, dengang dansk landbrug gik fra heste til hestekræfter.

- Vi har et bredt udsnit af maskiner med. Blandt andet en langhalmsmaskine, der kommer til at køre tre gange dagligt, fortæller Bo Fonager Lindholm.

Han fremhæver, at de forskellige traktorer vil køre rundt på pladsen i løbet at dagen, og at der vil være det han kalder »kravletraktorer« ved hovedindgangen.

 

Kravletraktorer

- Der giver vi de mange børn mulighed for at sidde, kravle og hygge sig, fortæller han og henviser til, at de øvrige maskiner og traktorer desværre ikke tåler alt for megen fysisk opmærksomhed.

- Vi forstår jo om nogen glæden ved at røre og pille ved de flotte maskiner. Men de er desværre for gamle til, at de kan tåle det i alt for stor stil. Med »kravletraktorerne« kan man bare gå til den, siger han med et smil.

En lille ferie

De fleste af klubbens medlemmer tager det at deltage på Det Fynske Dyrskue som en lille ferie.

- Mange af os betragter det som en lidt forlænget weekend. Mon ikke der i kommer omkring 70 medlemmer fordelt over de tre dage? Og sandsynligvis har vi en 20-25 maskiner med, lyder det fra formanden.

Læs også