Børn & Dyr vender tilbage

Børn & Dyr på Bregentved er tilbage og byder velkommen i weekenden den 25. – 26. juni

Børn & Dyr har typisk en lang række aktiviteter for store og små, også underholdning i form af musik. Arkivfoto: Jesper Hallgren

Af Thor Nielsen, Konsulent for Børn & Dyr

Efter to års nedlukning er børnedyrskuet Børn & Dyr på Bregentved klar med masser af dyr og børn og det er netop dem der er i fokus.

Børnene får en kærkommen mulighed for at være sammen med andre børn om deres fælles interesse nemlig deres kæledyr.

Gør danske børn trygge og lykkelige

En undersøgelse viser, at danskere er det folkefærd, som har haft størst glæde af at vokse op med et kæledyr sammenlignet med befolkninger i seks andre lande. Og der er mange gode grunde til at lade børn vokse op med et firbenet familiemedlem.

I mange danske hjem lever børn og kæledyr side om side, som var de søskende. I nogle tilfælde anskaffer børnefamilier sig en hund, før de får et barn, og i andre bliver hunden først senere en del af familien, når barnet har nået en vis alder.

Når børn bruger en stor del af deres barndom i selskab med et kæledyr, udvikles der en særlig relation, som kan betyde alverden for barnet både i nuet, og efter barnet er blevet voksent. Barnet kan bruge venskabet til dyret som et fristed i hverdagen, når de menneskelige relationer giver udfordringer.

»Må jeg ikke nok få en hund, en hest eller en kanin?«

Det er et velkendt spørgsmål, mange forældre kan nikke genkendende til akkompagneret af et sæt bedende børneøjne. Der kan være flere gode grunde til at svare »ja« til forespørgslen.

Kæledyr lærer børn at tage ansvar. Dyrene kræver både tid og tålmodighed. De har brug for regelmæssig mad og vand, pleje, motion, træning og ikke mindst en god portion opmærksomhed. Alt dette er forældrenes ansvar, men får børnene lov til at tage aktiv del i opgaverne, er det med til at etablere en ansvarsfølelse hos barnet.

Dyrerelationen udvikler sociale og empatiske egenskaber og kan være med til at reducere negativ adfærd hos barnet. Når dyret bliver en del af familien, opstår der oftest en følelse hos barnet, der giver det lyst til at passe på det nye familiemedlem.

Barnet lærer at tage hensyn til og drage omsorg for andre end sig selv, og det kan være med til at styrke dets selvværd.

Spil og leg er fundamental udvikling for børn. Ved at lege med kæledyret får barnet motion, ved at lege med kæledyret får både barn og dyr frisk luft og glad aktivitet sammen.

Barnet udvikler sin selvopfattelse og får det maksimale ud af sin fantasi. Legens karakter afhænger selvfølgelig af, om kæledyret er en hund, kat, kanin, marsvin eller hest.

Børn & Dyr på Bregentved inviterer til indsigt og oplevelser. Børn og voksne kan komme helt tæt på og få en snak med de børn og unge der udstiller deres kæledyr. Man kan lære mere om det ansvar det er at have et kæledyr om det så er en hest, en hund, kanin eller marsvin – de er der alle sammen og udstillerne de ved hvad de snakker om fordi en del af dommernes bedømmelse på dyrskuet drejer sig netop om børnenes viden om deres dyr.

Læs også