Pernille faldt for shetlandsponyen

Hesteavler, hestedyrlæge og hestedommer. Pernille Sandø fra Nørre Asmindrup kan kalde sig det hele. Interessen for heste fik hun fra sin morfar.

Pernille Sandø er hestedyrlæge og har haft egen praksis i 10 år. Hjemme på landejendommen i Odsherred arbejder hun med avl af shetlandsponyer. Foto: Erik Kjærgaard Christensen Pernille Sandø har 30 heste. Interessen for heste fik hun fra sin nu afdøde morfar, der i sin tid udstillede haflinger-heste på Roskilde Dyrskue. Foto: Erik Kjærgaard Christensen Selvom Pernille Sandø arbejder med avl af shetlandsponyer, har hun også haflingerhingsten Skelgaardens Aslan i sin besætning. Sammen med shetlandsponyhoppen Sandøs Joyce udstiller hun i år denne hingst på Roskilde Dyrskue. Foto: Erik Kjærgaard Christensen

Pernille Sandø fra Nørre Asmindrup i Nordvestsjælland udstiller i år sin 2-års shetlandsponyhoppe Sandøs Joyce og 20-års haflingerhingsten Skelgaardens Aslan på Roskilde Dyrskue.

Herudover skal hun fremvise shetlandsponyhoppen Ødegaardens Glory-Daisy for en anden avler.

Pernille Sandø er hestedyrlæge og har haft egen praksis i 10 år. Hjemme på landejendommen i Odsherred arbejder hun med avl af shetlandsponyer. Men besætningen på 30 dyr tæller også førnævnte haflingerhingst.

Hun er i øvrigt også uddannet dommer inden for både shetlandspony, welsh og new forest og fungerer som dommer både på danske dyrskuer og i udlandet.

Pernille Sandø har siddet i udvalget for hesteudstillingen på Roskilde Dyrskue i en årrække og har desuden været racerepræsentant for haflinger-racen.

Interessen kom fra morfar

- Interessen for heste har jeg fra min nu afdøde morfar. Han tog mig i 1993 med på Roskilde Dyrskue, og jeg har været der hvert år siden. Min morfar udstillede haflingere, en tyrolsk pendant til den norske fjordhest, fortæller hun og tilføjer:

- Efterhånden blev jeg så grebet af interessen for heste, at jeg valgte at blive uddannet til hestedyrlæge. Da jeg mistede min morfar i 1998, fik jeg kontakt til et stutteri, hvor jeg lærte en masse om heste.

- Her fandt jeg ud af, at det faktisk er en kunst at mønstre heste. Jeg blev imidlertid så god til det, at jeg kunne tjene lidt penge på at mønstre heste ved siden af mit dyrlægestudie. Udover mønstring fik jeg også virkelig lært noget om både avl og den daglige pasning af heste, lyder det fra Pernille Sandø.

- Interessen for heste har jeg fra min nu afdøde morfar. Han tog mig i 1993 med på Roskilde Dyrskue, og jeg har været der hvert år siden.

Pernille Sandø

Faldt for shetlandsponyen

- I 2005 mødte jeg nogen, der arbejdede med shetlandsponyer, og jeg mønstrede en af deres hopper. Resultatet var, at jeg faldt for denne race – på trods af at jeg på det tidspunkt egentlig var mere til dressurridning, forklarer Pernille Sandø.

Under sin uddannelse til hestedyrlæge på Landbohøjskolen fik Pernille Sandø den pågældende shetlandshoppe, der skulle fole, som patient.

- Det blev et hingsteføl, som ejerne forærede mig i 2008, og det var på den betingelse, at det skulle fremstilles som hingst, fortæller den nordvestsjællandske hesteavler- og dyrlæge.

Thorshøjs Trym

I dag befinder denne hingst, der nu bærer navnet Thorshøjs Trym, sig stadig i Pernille Sandøs besætning.

- Det første føl efter Thorshøjs Trym kom til verden i 2015. Den har gjort det godt og har gået DM i kørsel. Og så er den far til Skuets Bedste 3-års-hoppe 2022, fortæller hun.

I år er der tilmeldt 43 shetlandsponyer til Roskilde Dyrskue. Ud af disse er ikke mindre end syv afkom efter Pernille Sandøs hingste.

- Noget af det, der er karakteristisk for shetlandsponyer, er deres alsidighed. Målt på antallet af fødte føl er denne hesterace i dag en af de største i Danmark, fortæller hun.

- Vores avlsforenings motto er: »Du bliver aldrig for stor til en shetlandspony«, slutter Pernille Sandø med et smil.

Læs også