Michelin-stjerner til Dyrskuet: Stjernekokke deltager i kokkekonkurrence
Filip Urbanic fra den to-stjernede Michelin restaurant Alchemist og Bendix Sixhøj Laursen fra Restaurant Mark er blandt de stjernekokke, der 11. juni skal kæmpe om Schiøtz Prisen på Det Fynske Dyrskue. Per Hallundbæk fra den odenseplacerede restaurant Hallundbæk skal være med til at kåre vinderen.

Et af kravene i den stjernespækkede kokkekonkurrence, der løber af stablen på Det Fynske Dyrskue søndag, er, at maden tilberedes over åben ild. Pressefoto
Der kommer stjernedrys over Det Fynske Dyrskue i år. Vel og mærke Michelin-stjerner. Og så kommer der åben ild. Det sker, når kokkekonkurrencen Schiøtz Prisen bliver afholdt på dyrskuet søndag.
Prisen, som er opkaldt efter Albanis grundlægger, er en ambitiøs kokkekonkurrence og en hyldest til det fynske spisekammer, hvor professionelle kokke fra den øverste hylde skal fortolke de fynske fødevarer og lade øl indgå i deres retter.
For Det Fynske Dyrskue og Albani Fonden, der støtter konkurrencen økonomisk, har det været særligt vigtigt i år at trække konkurrencen i en grønnere retning samt gøre den mere jordnær for publikum ved at indlægge en række benspænd, hvor deltagerne i den ambitiøse kokkekonkurrence skal lave mad på bål, samt bruge fynske råvarer – rygeost fra Sinai Mejeri, boghvede, honning fra humlen, asparges, rabarber og kartofler fra Knabegaarden – ligesom de skal bruge sommerbukken, som Ravnholt Gods leverer eller fynsk kalv eller gris fra BC Catering. Endelig skal øl fra Albani være hovedingrediensen i retterne.
Grønnere tankegang
Blandt de deltagende kokke er således både Filip Urbanic fra Alchemist, der har to Michelin-stjerner, og Pink Oyster-kokken Jonas Harboe Frederiksen, der fik en af de eftertragtede stjerner, da han var på Restaurant Marchal. De to stjernekokke skal konkurrere med Bendix Sixhøj Laursen, Restaurant Mark, Brian Pedersen, Restaurant Herkomst, Steffen Villadsen, Sjette Frederiks Kro, og Mette Dahlgaard, der er gastronomisk chef på Falsters Kyst.
- Vi har valgt at hive Schiøtz Prisen ud i naturlige omgivelser, så konkurrencen bliver tidssvarende og bakker op om tendenserne om en grønnere tankegang. Det gør vi ved at ændre fundamentet, så vi hylder mad, der er tilberedt energirigtigt, ved at bruge lokale fødevarer, som tilberedes uden brug af strøm. Vi er stolte af at have fået kokkekonkurrencen ud som en del af Det Fynske Dyrskue, da det er med til at give en bred forståelse af jord til bord-fortællingen, lyder det.