Store ejendomme er kommet på markedet

To store landbrug er i løbet af september måned blevet sat til salg til henholdsvis 160 og 99 millioner kroner.

Ejendomsmæglere, der handler landbrug har ofte efterspurgt større landbrug, der er en mangelvare på landbrugsejendomsmarkedet. Men den seneste tid er to store landbrug blevet sat til salg.

Et besøg på Landbrugsmarkedet.dk viser, at der for tiden er 486 landbrugsejendomme til salg. Men hvis man ser på priserne, står blot fem af disse udbudt til en pris på 100 millioner kroner eller mere.

I et godt stykke tid var den dyreste ejendom på siden Dortheaslund ved Haarby på Fyn, der er udbudt hos Nybolig Landbrug Svanholm og Jespersen til 160 millioner kroner. Men i sidste uge fik det fynske landbrug selskab af et større landbrugskompleks ved Spøttrup på Salling i Nordvestjylland.

Her er der tale om en samlet ejendomsportefølje på ikke mindre end 16 ejendomme, hvoraf der er fire med animalsk produktion, fire nedlagte landbrugsejendomme, én ejendom med vandværk samt syv bygningsløse ejendomme, fremgår det af salgsopstillingen.

Opdateret ejendom

På hovedejendommen Ejstruplund og de øvrige større ejendomme med bygninger er der produktion af slagtesvin. På Ejstruplund tog man i 2014 en ny slagtesvinestald på 2500 kvadratmeter i brug, og samme år blev byggeriet af en tørresilo med grav fra Almas taget i brug.

I det hele taget er bygningerne på ejendommen løbende blevet renoveret. En af de andre ejendomme i komplekset, Gyvelhøjen 12, blev i 2018 totalt istandsat og udbygget, og er i det store hele klar til brug.

- Ejendommen rummer ca. 4.950 stipladser fordelt i tre stalde med Paneltim inventar, Skov ventilation, Skiold vådfordringsanlæg og male-blandeanlæg med tilhørende korngrav samt Dancorn amerikanersilo til 1.600 tons, skriver Landbogruppen, der står for salget af den store ejendom.

I alt hører der 663 hektar jord til ejendomskomplekset, og der er et boligareal på 266 kvadratmeter.

Brødre vil sælge på Midtsjælland

Der er også store landbrug til salg andre steder i Danmark. Torsdag blev en anden svineproduktionsgård med seks ejendomme, der sælges i tre dele ved Stenlille på Midtsjælland sat til salg for 99 millioner. Men til den pris kan man også sikre sig en gård på i alt 411 hektar jord.

Det er brødrene Jakob og Morten Dyhr Jensen, der via EDC Landbrug Poul Erik Bech har sat ejendommen til salg. De vil gerne prøve noget andet, og derfor er ejendommen sat til salg, fortæller de.

- Vi har valgt at sætte til salg efter devisen om rettidig omhu. Ingen af vores børn ønsker at overtage driften. Vi vil gerne stoppe, mens vi stadig er sunde og raske og vores landbrug er i tiptop, siger Morten Dyhr Jensen og fortsætter:

- Vi har set for mange landmænd, der nærmest skal bæres ud og skulle have stoppet inden deres produktion og ejendommene begyndte at gå ned af bakke. Så ligesom når vi skal købe en stor landbrugsmaskine eller have renoveret noget på vores ejendomme, så har vi altid planlagt det i god tid og forsøgt at gennemføre tingene på det bedst mulige tidspunkt. Vi er startet flot, og så vil vi også rigtig gerne stoppe flot, så vi sælger, mens vi kan videregive nogle veldrevne bedrifter, siger han.

Sælges i tre bidder

De tre dele af den samlede ejendom er en slagtesvineejendom på 160 hektar, en liebhaver-planteavlsejendom på 118 hektar og en anden ejendom med planteavl på 132 hektar.

Landbruget kan købes samlet, men det ligger måske ikke lige i kortene, lyder det fra Frank Poll, landbrugschef i EDC Landbrug Poul Erik Bech.

- I forhold til brødrene Dyhr Jensens landbrugsportefølje, har vi valgt at dele den op i tre forskellige bidder, da det er det mest sandsynlige salgsscenarie set med mine øjne. Men kommer der en og vil købe det hele, så er det selvfølgelig også en mulighed, siger han og fortsætter:

- De to produktionsenheder ligger faktisk kun 40 meter fra hinanden, og markerne dækker et område på kun 8 km fra den ene ende til den anden, så det ligger godt og samlet. Det er nogle gode, solide landbrugsejendomme med god jord. Generelt er der mange købere i det Midtsjællandske til disse typer ejendomme, så vi forventer derfor en fornuftig efterspørgsel på landbrugsejendommene og vi glæder os til at hjælpe brødrene Dyhr Jensen videre, lyder det fra Frank Poll.

Læs også