bannerPos

Fremtiden er her nu – vaccinér din gris

Jesper Bisgaard Sanden

Svinefagdyrlæge og partner ved Porcus
02-01-2019 10:20
En ny tids svineproduktion byder på et endnu lavere antibiotikaforbrug, men et højere forbrug af forebyggende vaccination.

Af svinefagdyrlæge Jesper B. Sanden

Med de seneste ændringer i gult kort-ændringen, som pr. 1. april medfører en reduktion på 15 procent i antibiotikaforbruget, bliver det mere aktuelt end nogensinde at forsøge at forebygge sygdomme i besætningen.

Med de nye gult kort-grænser vil der kun være mulighed for to behandlingsrunder à 3–4 dage til f.eks. klimagrise samt lidt injektionsbehandling.

Har en besætning problemer med både fravænningsdiarré og senere lawsoniadiarré, er besætningens behandlingsdage faktisk brugt. Disse diarresygdomme er almindeligt forekommende i de fleste sobesætninger.

Har en besætning andre sundhedsmæssige problemer end de almindelige diarrésygdomme, E. coli fravænningsdiarré og lawsoniainfektion senere i klimastaldsperioden, kan det derfor fremadrettet blive et problem at sikre dyrevelfærden ved tilstrækkelig behandling med disse med de nye antibiotikaregler.
 

Vacciner mod diarré

På markedet er der nu vaccine mod to typer af fravænningsdiarré, nemlig F4 og F18. Vaccinen har fornuftig effekt, men skal gives senest syv dage før effekten ønskes.

Der er også en vaccine mod lawsoniainfektion, som virker med fornuftig effekt.

Har besætningen andre sygdomme, såsom ødemsyge, ondartet lungesyge, mycoplasma-infektion, PRRS virus og/eller circovirus-infektion, er det vigtigt at få taget stilling til, hvilken af disse sygdomme, der skal vaccineres imod, for at kunne holde et lavt antibiotikaforbrug.

Nogle af vaccinerne er omkostningseffektive, men det vil altid være en vurdering i det enkelte tilfælde, hvad det er som giver sygdomsproblemerne i netop din besætning og hvilket led, der vigtigst tages ud af ligningen ved en forebyggende vaccination.

Velkommen til fremtidens svineproduktion med et lavt antibiotikaforbrug, men med et højt forbrug af forebyggende vaccination.

 

BL vil debattere natur med økologerne

Bæredygtigt Landbrug arrangerer debat med deltagelse af Økologisk Landsforening i dag på Naturmøde i Hirtshals.

Kalvenotering til debat

På Danske Slagtekalveproducenters sommermøde slap direktøren for Himmerlandskød, Lars Andersen, ikke uden om kritiske spørgsmål fra producenterne.

Landbrugets lavbundsjorder udfordrer klimaet

Jeg er rigtig glad for at se, at erhvervet har besluttet sig for at være en del af løsningen og ikke fremstå som klimaproblemet, skriver Poul Erik Jørgensen.

Stemningen er vendt fuldstændigt

Afregningsprisen er ved at komme på rette kurs, årsregnskabet for et barskt år er landet, og optimismen kan spores. Ifølge chefkonsulent i driftsøkonomi hos Centrovice, Søren Bækholm, er det nu oplagt at få lagt en strategi for den fremadrettede produktion.

DLG opkøber grovvareselskab i Sønderjylland

DLG har opkøbt Hindrichsens Eftf. A/S i Højer ved Tønder. Ejer af Hindrichsen ønsker at gå på pension.

Roedag på Sofiehøj ved Maribo i juni

Forskellige skadevoldere er i søgelyset, når roedagen holdes for alle interesserede.
Side 1 af 1548 (30941 artikler)Prev1234567154615471548Next