bannerPos

Fremtiden er her nu – vaccinér din gris

Jesper Bisgaard Sanden

Svinefagdyrlæge og partner ved Porcus
02-01-2019 10:20
En ny tids svineproduktion byder på et endnu lavere antibiotikaforbrug, men et højere forbrug af forebyggende vaccination.

Af svinefagdyrlæge Jesper B. Sanden

Med de seneste ændringer i gult kort-ændringen, som pr. 1. april medfører en reduktion på 15 procent i antibiotikaforbruget, bliver det mere aktuelt end nogensinde at forsøge at forebygge sygdomme i besætningen.

Med de nye gult kort-grænser vil der kun være mulighed for to behandlingsrunder à 3–4 dage til f.eks. klimagrise samt lidt injektionsbehandling.

Har en besætning problemer med både fravænningsdiarré og senere lawsoniadiarré, er besætningens behandlingsdage faktisk brugt. Disse diarresygdomme er almindeligt forekommende i de fleste sobesætninger.

Har en besætning andre sundhedsmæssige problemer end de almindelige diarrésygdomme, E. coli fravænningsdiarré og lawsoniainfektion senere i klimastaldsperioden, kan det derfor fremadrettet blive et problem at sikre dyrevelfærden ved tilstrækkelig behandling med disse med de nye antibiotikaregler.
 

Vacciner mod diarré

På markedet er der nu vaccine mod to typer af fravænningsdiarré, nemlig F4 og F18. Vaccinen har fornuftig effekt, men skal gives senest syv dage før effekten ønskes.

Der er også en vaccine mod lawsoniainfektion, som virker med fornuftig effekt.

Har besætningen andre sygdomme, såsom ødemsyge, ondartet lungesyge, mycoplasma-infektion, PRRS virus og/eller circovirus-infektion, er det vigtigt at få taget stilling til, hvilken af disse sygdomme, der skal vaccineres imod, for at kunne holde et lavt antibiotikaforbrug.

Nogle af vaccinerne er omkostningseffektive, men det vil altid være en vurdering i det enkelte tilfælde, hvad det er som giver sygdomsproblemerne i netop din besætning og hvilket led, der vigtigst tages ud af ligningen ved en forebyggende vaccination.

Velkommen til fremtidens svineproduktion med et lavt antibiotikaforbrug, men med et højt forbrug af forebyggende vaccination.

 

Vil have fat i de små landbrug

Alt for mange mindre landbrug er ikke medlemmer af familielandbrug- eller landboforening, mener NF Plus-formand Kurt Jørgensen. Det skal der laves om på.

Økonomimøde: - Gør det bedre, og jagt spild

Under onsdagens økonomimøde for mælkeproducenter blev kvægnøgleresultaterne for 2018 gennemgået. Kvægbrugskonsulenterne opfordrede til, at man går på spildjagt.

Usikkert med målinger i februar

Hos Yara Danmark er kvælstofprognosens lavere tilførsel af kvælstof forventet. Men usikkerheden fra målinger foretaget først i februar til korrekt niveau senere i sæson er stor og appellerer, ifølge chefagronomen, til brug af N-tester.

Bekæmp ukrudt så snart det er muligt

Det lune vejr har allerede sat gang i væksten i afgrøderne og dermed også ukrudtet. Vær klar til bekæmpelse af græsukrudt, når muligheden igen byder sig.

Kvælstofbehov reduceret med 10.000 tons

Kvælstofprognosen for 2019 er offentliggjort og viser, at der i dele af landet er et mindre behov for tilførsel af kvælstof, end kvælstofnormerne foreskriver.

Politi advarer om gps-tyverier fra landbrugsmaskiner

Politiet i Midt- og Vestjylland opfordrer landmænd og maskinstationer til at sikre gps-udstyr. Den seneste måned har man fået flere anmeldelser om tyveri.

Kolbøtter på svinemarkederne

Efter lang tids dødvande er det forventede opsving kommet i gang på svinenoteringerne i ind- og udland. Noteringen i Danmark stiger mandag med 20 øre for konventionelt svinekød, mens noteringen i Tyskland denne uge steg med over 50 øre.

Undgå ECA-vand til rengøring

ECA-vand indeholder ingen vaskeaktive stoffer og bør derfor ikke bruges til rengøring af malkeanlæg eller -tank, lyder det fra Seges.

Miljøministeren klæber til taburetten med valgflæsk

Miljø- og Fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V) skyder forbi, når han udelukkende giver landbruget skylden for Tolylfluanid og Dichlofluanid i drikkevandet, mener bestyrelsesmedlem i Bæredygtigt Landbrug.
Side 1 af 1492 (29823 artikler)Prev1234567149014911492Next

Digitale brochurer

A-One Danmark er den danske del af Devenish & A-One Feeds og har over 60 års erfaring i landbrugsindustrien. Devenish er førende inden for udvikling og levering af avancerede ernæringsmæssige løsninger i forbindelse med de forskellige udfordringer, som vores kunder står over for inden for svine- og fjerkræsektoren samt i forbindelse med drøvtyggere, kæledyr og heste.

Gennem årene har Hansen & Larsen gennemført en lang række byggeprojekter i dansk landbrug. Vi har sat vores signatur på en bred vifte af kostalde, svinestalde, specialstalde, haller og gylletanke – for nu blot at nævne de mest oplagte projekter inden for dette felt.

Polaris ATV er amerikanske ATV maskiner i høj kvalitet. Polaris Sportsman ATV’er er driftsikre og har lang levetid til gode priser. Vores sortiment omfatter proffesionelle arbejds ATV’er, Rangere som er terrængående med kabine, lad og plads til to Sportsman ATV’er og Ranger er modeller som ofte bliver brugt i landbrug. Vi har også kraftige og sikre børneATV’er, EL-biler og meget mere. Vi har et bredt tilbehørssortiment og redskabssortiment til Sportsman ATV’erne og Ragner modellerne, med det rigtige udstyr og de rigtige redskaber bliver maskinerne nyttige arbejdsredskaber.

– DER ER RIGTIG MANGE PENGE I RENT DRIKKEVAND TIL PRODUKTIONSDYR I LANDBRUGET – ECA-vand også kaldet NEUTHOX, er det nye sort til alle produktionsdyr i landbruget. Waterclean ApS er forhandler af det eneste danskproducerede ECA-vand anlæg i Danmark. NEUTHOX er godkendt af fødevarestyrelsen og registreret (lovpligtigt) i EU! Waterclean ApS har mere end 35 års erfaring i vandbehandling, og rådgivning! Vi kan træffes på tlf. +45 82 30 40 20 eller e-mail: lg@waterclean.dk

Læs de nyeste tilbudsaviser fra P. Lindberg

Se flere brochurer