Elmaster spreder »dårlig energi« hos lodsejere

Energinets udmelding om selskabets endelige plan for gigantmaster med højspændingsledninger fra Holstebro i nord til Tønder og grænsen i syd har ikke mindsket modstanden og frustrationen blandt mange af de berørte lodsejere.

Det er ikke linjeføringen som sådan, der har skabt modstand mod selskabet Energinets planlagte højspændingsforbindelse fra Idomlund ved Holstebro ned gennem Vestjylland til Tønder og videre til grænsen.

Men mere udsigten til gigant-høje elmaster med tykke ledninger og at kun 26 kilometer bliver nedgravede kabler af den i alt 170 kilometer lange linjeføring. Dermed står kritikken og vreden i kø hos mange berørte lodsejere på landejendomme.

Én af de utilfredse og berørte lodsejere er iværksætter og direktør Anders Sørensen, Vibegaard, Øster Gasset nær Skærbæk.

- Af alle scenarier er dette det værst tænkelige. I værste fald kan det koste os vores hjem og vores virksomhed, siger Anders Sørensen til avisen Danmark.

Længere oppe i Jylland på strækningen er reaktionen ligeledes følelsesmæssig hos Christian fra Herborg nær Videbæk, der får en el-ledning 90 meter fra sit stuehus.

- Det er tæt på, og det er nogle uhyggeligt store master. Det er tættere på, end vi havde forestillet os, så vi har nok brug for at sunde os, siger han til TV MidtVest.

Vil lytte og tage hensyn

Energinets forslag til endelig placering af de i alt 500 nye elmaster er netop sendt ud i høring, og der er indsigelsesfrist frem til den 21. oktober.

Og projektleder hos Energinet, Christian Jensen, oplyser, at der vil blive lyttet:

- For at vi kan tage mere individuelle hensyn til de berørte borgere, skal vi kende deres behov og ønsker. For eksempel vil vi gerne vide, om der er landmænd med planer om at udvide bedriften, og om der er boligejere, der bor tæt på anlægget, som ønsker at sælge huset, siger han i oplægget på Energinets hjemmeside, hvor hele projektet er beskrevet i detaljer – og kommer samtidig med en opfordring:

- Vi opfordrer derfor borgerne på hele strækningen mellem Idomlund og grænsen til at kigge nærmere på vores forslag og sende os deres bemærkninger og ønsker inden den 21. oktober. Det giver os mulighed for at justere vores forslag, inden vi sender et endeligt forslag sammen med miljøkonsekvensrapporten til Miljøstyrelsen, der behandler miljøkonsekvenserne af den valgte linjeføring, siger han.

I løbet af 2020-2021 vil der være lodsejerforhandlinger, inden anlægsarbejdet efter planen skal foregå i perioden 2121-2023. Se mere på www.energinet.dk.


john@landbrugsyd.dk
tlf.: 76 60 30 44

Projektet

  • 170 kilometer 400 kV el-ledninger skal lægges fra Holstebro Kommune til den dansk-tyske grænse
  • 26 kilometer, dvs. 15 procent af ruten, lægger Energinet op til at lægge som kabler i jorden
  • Resten af ruten (145 kilometer) skal føres via elmaster i luften
  • Bor man inden for 280 meter af en af de kommende master, er man berettiget til erstatning
  • med en af de 400 kV luftledninger nærmere end 80 meter fra deres bolig, vil modtage købstilbud fra Energinet
  • De nye elmaster er 35 meter høje
  • Samtidig vil regeringen grave hele 150-kV-elledningsnettet i Syd- og Vestjylland ned. Fremover bliver det mere end halveret til 145 kilometer

Kilde: Energi-, forsynings- og klimaministeriet & Energinet

Læs også