bannerPos

Elmaster spreder »dårlig energi« hos lodsejere

Energinets forslag til linjeføring for 400 kV forbindelsen langs Vestkysten. De gule markeringer er her, hvor Energinet foreslår, at luftledninger erstattes af kabler i jorden. Det er maksimalt muligt at kabellægge cirka 26 km. Kilde: Energinet.dk

AF: JOHN ANKERSEN

REDAKTØR, LANDBRUGSYD
12-09-2019 12:04
Energinets udmelding om selskabets endelige plan for gigantmaster med højspændingsledninger fra Holstebro i nord til Tønder og grænsen i syd har ikke mindsket modstanden og frustrationen blandt mange af de berørte lodsejere.

Det er ikke linjeføringen som sådan, der har skabt modstand mod selskabet Energinets planlagte højspændingsforbindelse fra Idomlund ved Holstebro ned gennem Vestjylland til Tønder og videre til grænsen.

Men mere udsigten til gigant-høje elmaster med tykke ledninger og at kun 26 kilometer bliver nedgravede kabler af den i alt 170 kilometer lange linjeføring. Dermed står kritikken og vreden i kø hos mange berørte lodsejere på landejendomme.

Én af de utilfredse og berørte lodsejere er iværksætter og direktør Anders Sørensen, Vibegaard, Øster Gasset nær Skærbæk.

- Af alle scenarier er dette det værst tænkelige. I værste fald kan det koste os vores hjem og vores virksomhed, siger Anders Sørensen til avisen Danmark.

Længere oppe i Jylland på strækningen er reaktionen ligeledes følelsesmæssig hos Christian fra Herborg nær Videbæk, der får en el-ledning 90 meter fra sit stuehus.

- Det er tæt på, og det er nogle uhyggeligt store master. Det er tættere på, end vi havde forestillet os, så vi har nok brug for at sunde os, siger han til TV MidtVest.

Vil lytte og tage hensyn

Energinets forslag til endelig placering af de i alt 500 nye elmaster er netop sendt ud i høring, og der er indsigelsesfrist frem til den 21. oktober.

Og projektleder hos Energinet, Christian Jensen, oplyser, at der vil blive lyttet:

- For at vi kan tage mere individuelle hensyn til de berørte borgere, skal vi kende deres behov og ønsker. For eksempel vil vi gerne vide, om der er landmænd med planer om at udvide bedriften, og om der er boligejere, der bor tæt på anlægget, som ønsker at sælge huset, siger han i oplægget på Energinets hjemmeside, hvor hele projektet er beskrevet i detaljer – og kommer samtidig med en opfordring:

- Vi opfordrer derfor borgerne på hele strækningen mellem Idomlund og grænsen til at kigge nærmere på vores forslag og sende os deres bemærkninger og ønsker inden den 21. oktober. Det giver os mulighed for at justere vores forslag, inden vi sender et endeligt forslag sammen med miljøkonsekvensrapporten til Miljøstyrelsen, der behandler miljøkonsekvenserne af den valgte linjeføring, siger han.

I løbet af 2020-2021 vil der være lodsejerforhandlinger, inden anlægsarbejdet efter planen skal foregå i perioden 2121-2023. Se mere på www.energinet.dk.


john@landbrugsyd.dk
tlf.: 76 60 30 44

Projektet

  • 170 kilometer 400 kV el-ledninger skal lægges fra Holstebro Kommune til den dansk-tyske grænse
  • 26 kilometer, dvs. 15 procent af ruten, lægger Energinet op til at lægge som kabler i jorden
  • Resten af ruten (145 kilometer) skal føres via elmaster i luften
  • Bor man inden for 280 meter af en af de kommende master, er man berettiget til erstatning
  • med en af de 400 kV luftledninger nærmere end 80 meter fra deres bolig, vil modtage købstilbud fra Energinet
  • De nye elmaster er 35 meter høje
  • Samtidig vil regeringen grave hele 150-kV-elledningsnettet i Syd- og Vestjylland ned. Fremover bliver det mere end halveret til 145 kilometer

Kilde: Energi-, forsynings- og klimaministeriet & Energinet

Minister, skift spor

Regeringens krav om, at landmændene også til næste år skal så efterafgrøder i minimum samme omfang som i år for at nedbringe kvælstofudledning til vandmiljøet, møder kritik hos landboforeningen Vestjysk, som foreslår, at fødevareminister Mogens Jensen skifter spor i kvælstof-politikken og i stedet griber til andre virkemidler.

Pladsen til solcelle-anlæg strammer til

Særligt i landområderne omkring de store byer bør lodsejere, der er interesseret i at opsætte solceller, sætte i gang nu, siger rådgiver. Han vurderer, at Danmarks behov for solenergi ser ud til at være opfyldt i 2025.

Logistik og motivation

Mens logistikken er tænkt ned til mindste detalje, er Lean og medarbejdermotivation to af nøgleordene på Hestbækgaarden ved Farsø.

Dent-majs klar til sæson 20/21

Dent-majsens fordele med højt stivelsesindhold og stor fordøjelighed i koens vom kan nu udnyttes under nordiske himmelstrøg, oplyser firma.

Biogasbranche ser stort potentiale i nyt klimaudspil

CO2-differentierede kilometerafgifter for lastbiler skaber gode muligheder for at få gang i den grønne omstilling af den tunge transport, lyder det fra Henrik Høegh, formand for Biogas Danmark.

Nu sætter høstpresset ind i USA

Høsten med sojabønner og majs i USA er i gang, og det sætter pres på afgrødepriserne hen mod ugens afslutning. De generelle informationer i markedet er dog ikke prissvage, og der er derfor grænser for, hvor langt ned afgrødepriserne kan falde på den lidt længere bane.
Side 1 af 1930 (38598 artikler)Prev1234567192819291930Next