bannerPos

Elmaster spreder »dårlig energi« hos lodsejere

Energinets forslag til linjeføring for 400 kV forbindelsen langs Vestkysten. De gule markeringer er her, hvor Energinet foreslår, at luftledninger erstattes af kabler i jorden. Det er maksimalt muligt at kabellægge cirka 26 km. Kilde: Energinet.dk

AF: JOHN ANKERSEN

REDAKTØR, LANDBRUGSYD
12-09-2019 12:04
Energinets udmelding om selskabets endelige plan for gigantmaster med højspændingsledninger fra Holstebro i nord til Tønder og grænsen i syd har ikke mindsket modstanden og frustrationen blandt mange af de berørte lodsejere.

Det er ikke linjeføringen som sådan, der har skabt modstand mod selskabet Energinets planlagte højspændingsforbindelse fra Idomlund ved Holstebro ned gennem Vestjylland til Tønder og videre til grænsen.

Men mere udsigten til gigant-høje elmaster med tykke ledninger og at kun 26 kilometer bliver nedgravede kabler af den i alt 170 kilometer lange linjeføring. Dermed står kritikken og vreden i kø hos mange berørte lodsejere på landejendomme.

Én af de utilfredse og berørte lodsejere er iværksætter og direktør Anders Sørensen, Vibegaard, Øster Gasset nær Skærbæk.

- Af alle scenarier er dette det værst tænkelige. I værste fald kan det koste os vores hjem og vores virksomhed, siger Anders Sørensen til avisen Danmark.

Længere oppe i Jylland på strækningen er reaktionen ligeledes følelsesmæssig hos Christian fra Herborg nær Videbæk, der får en el-ledning 90 meter fra sit stuehus.

- Det er tæt på, og det er nogle uhyggeligt store master. Det er tættere på, end vi havde forestillet os, så vi har nok brug for at sunde os, siger han til TV MidtVest.

Vil lytte og tage hensyn

Energinets forslag til endelig placering af de i alt 500 nye elmaster er netop sendt ud i høring, og der er indsigelsesfrist frem til den 21. oktober.

Og projektleder hos Energinet, Christian Jensen, oplyser, at der vil blive lyttet:

- For at vi kan tage mere individuelle hensyn til de berørte borgere, skal vi kende deres behov og ønsker. For eksempel vil vi gerne vide, om der er landmænd med planer om at udvide bedriften, og om der er boligejere, der bor tæt på anlægget, som ønsker at sælge huset, siger han i oplægget på Energinets hjemmeside, hvor hele projektet er beskrevet i detaljer – og kommer samtidig med en opfordring:

- Vi opfordrer derfor borgerne på hele strækningen mellem Idomlund og grænsen til at kigge nærmere på vores forslag og sende os deres bemærkninger og ønsker inden den 21. oktober. Det giver os mulighed for at justere vores forslag, inden vi sender et endeligt forslag sammen med miljøkonsekvensrapporten til Miljøstyrelsen, der behandler miljøkonsekvenserne af den valgte linjeføring, siger han.

I løbet af 2020-2021 vil der være lodsejerforhandlinger, inden anlægsarbejdet efter planen skal foregå i perioden 2121-2023. Se mere på www.energinet.dk.


john@landbrugsyd.dk
tlf.: 76 60 30 44

Projektet

  • 170 kilometer 400 kV el-ledninger skal lægges fra Holstebro Kommune til den dansk-tyske grænse
  • 26 kilometer, dvs. 15 procent af ruten, lægger Energinet op til at lægge som kabler i jorden
  • Resten af ruten (145 kilometer) skal føres via elmaster i luften
  • Bor man inden for 280 meter af en af de kommende master, er man berettiget til erstatning
  • med en af de 400 kV luftledninger nærmere end 80 meter fra deres bolig, vil modtage købstilbud fra Energinet
  • De nye elmaster er 35 meter høje
  • Samtidig vil regeringen grave hele 150-kV-elledningsnettet i Syd- og Vestjylland ned. Fremover bliver det mere end halveret til 145 kilometer

Kilde: Energi-, forsynings- og klimaministeriet & Energinet

Stille hvedeeksportmarked

Investeringsfondene satte sig på hænderne forud for forlænget weekend i det amerikanske. Argentinsk sojaindustri lider.

Godt år for Gråkjær

Entreprenørvirksomheden Gråkjær har travlt med at projektere og opføre en lang række projekter i Danmark, Norge, Sverige og Tyskland, og virksomheden har lagt strategien for fremtiden ud fra et marked, der ser positivt ud. Dog med coronakrisen som en joker i branchen.

Udstillere glæder sig til Agromek

Blandt udstillere på Agromek ’21 er der store forventninger til igen at kunne møde landmændene på messestandene.

John Deere sælger SABO til Mutares

John Deere har meddelt, at der er underskrevet en aftale om at sælge SABO Maschinenfabrik til Mutares SE & Co. Overdragelsen er betinget af lovmæssig godkendelse af Federal Cartel Office Bundeskartellamt i Tyskland.

Nyt koncept afløser årets Svinekongres

Landbrug & Fødevarer Svineproduktion og Seges Svineproduktion står bag nyt koncept, som afløser årets Svinekongres. Men fokus på faglig viden og netværk bliver – næsten - lige som det plejer.

Svinenoteringen ryger under 11 kroner

For første gang i år kommer noteringen for slagtesvin fra Danish Crown under 11 kroner. Næste uge falder noteringen nemlig med 30 øre til 10,80 kroner.

Nature Energy indgår grøn kæmpeaftale med Shell

Nature Energy og Shell har indgået en stor aftale, hvor Nature Energy sælger biogas til Shell Energy i Europa. Aftalen er til dato den største af sin slags i verden og beviser, at biogas er en vigtig del af den grønne omstilling i hele Europa.

Fælles front mod mulig retssag om efterafgrøder

Landbrug & Fødevarer og de fire landboforeninger, der har afsluttet en juridisk forundersøgelse vedrørende en mulig retssag om efterafgrøder, har nu drøftet de mulige veje i det juridiske spor.

Danskerne køber dobbelt op på økologisk frugt og grønt

Danskerne køber dobbelt op på økologisk frugt og grøntDanskerne er for alvor slået ind på en grønnere levevej. Det er især økologiske frugter og grøntsager, som fylder mere på danskernes grønnere tallerkener. Ifølge Danmarks Statistik er salget af økologisk frugt og grønt steget med 143 procent i årene 2015-19.

Optimer udbyttet med en godt afdrænet mark

Dræning har altid været højt prioriteret på Ultanggaard ved Haderslev. Landmand Asmus Fromm-Christiansen er syvende generation på bedriften og både han og hans far bruger en del tid og penge på dræning. Det fortalte han på en temadag om dræning hos SLF.
Side 1 af 1871 (37406 artikler)Prev1234567186918701871Next