Regeringen har valgt at nedskalere sine planer for udbygning af vedvarende energi på land. Det gør det endnu vigtigere, at kommunerne får de rette incitamenter til at drive den grønne omstilling fremad, lyder det fra Business Region MidtVest, der er et samarbejde mellem syv midt- og vestjyske kommuner.

Lolland Kommune er nu den seneste i rækken af i alt 19 kommuner, som forsøger at bakke op om forslaget om et kommunalt udviklingsbidrag, der skal sikre, at de kommuner, der går forrest, også bliver belønnet for deres indsats.

Lolland er én af de kommuner i Danmark, der producerer mest vedvarende energi fra solceller og landvind. Indenfor kommunegrænsen produceres der hvert år grøn strøm svarende til mere end fire gange kommunens samlede elforbrug.

Men uden de rette økonomiske incitamenter risikerer udviklingen at gå i stå, mener borgmester Holger Schou Rasmussen (S) i Lolland Kommune.

- Når regeringen vælger at skrue ned for tempoet i den grønne udbygning, hviler ansvaret i endnu højere grad på kommunerne. Men vi kan ikke løfte opgaven alene. Vi har brug for bedre økonomiske rammer, hvis vi skal sikre fremdrift, siger Holger Schou Rasmussen.

Inspireret af Norge

Udviklingsbidraget, som allerede har massiv opbakning fra en række kommuner, indebærer, at en del af elafgiften går direkte til de kommuner, der producerer grøn strøm. Konkret foreslås det, at 4 øre pr. kWh reserveres til kommunekasserne – en løsning inspireret af Norge.

- Det her handler ikke kun om penge – det handler om retfærdighed. Hvis vi som kommuner skal lægge jord til landets grønne fremtid, skal vi også mærke fordelene, siger Holger Schou Rasmussen.

Hos Business Region MidtVest, som står bag initiativet, vækker Lollands tilslutning begejstring.

- Lolland Kommune har i årevis været en af Danmarks førende energikommuner. Når de nu bakker op om udviklingsbidraget, sender det et stærkt signal til regeringen. Hvis den grønne omstilling skal lykkes, skal kommunerne have bedre rammer, fastslår Dorte West, Venstre-borgmester i Herning og formand for Business Region MidtVest.

Fakta om forslaget:

  • Forslaget indebærer, at en del af elafgiften reserveres til kommunerne. Et udviklingsbidrag på 4 øre pr. KWh grøn strøm vil give årlige midler, der belønner både eksisterende og fremtidige VE-projekter.

  • For de kommuner, der har taget udbygningen af vedvarende energi til sig, vil det i 2024 svare til et årligt provenu på omkring 550 millioner kroner.

  • Dette vil ifølge de 19 kommuner skabe et direkte incitament til at accelerere udbygningen af vedvarende energi på land, samtidig med at det skaber balance og udvikling i hele landet.

  • De 19 kommuner er: Brønderslev, Frederikshavn, Herning, Hjørring, Holstebro, Ikast-Brande, Jammerbugt, Lemvig, Lolland, Læsø, Mariagerfjord, Morsø, Rebild, Ringkøbing-Skjern, Skive, Struer, Thisted, Vesthimmerlands og Aalborg Kommune.

Energi