Biogas på Sydhavsøerne er kommet et skridt nærmere

Nordic Sugar har behov for at gøre sin sukkerproduktion mere klimavenlig og gøre sig uafhængig af fossil energi. I denne uge kom den ambition et skridt nærmere med underskrivelse af aftale mellem Nature Energy og lokal leverandørforening. Nu gælder det om at få etableret en gasledning.

Et vigtigt skridt i at få etableret biogas på Lolland-Falster blev taget torsdag i denne uge.

På Hotel Saxkjøbing på Lolland underskrev Nature Energy, der er Danmarks største producent af biogas, således en aftale med Leverandørforening Lolland Falster Biogas, som bliver kommende leverandører af biomasse til to – formentlig kommende - biogasanlæg på Lolland-Falster.

De to anlæg bliver bygget, hvis det fra politisk hold bliver besluttet at etablere en gasledning til Lolland Falster. Sådan en ledning findes ikke i dag.

Fra Ole Hvelplund, direktør i Nature Energy, lyder det, at biogas til Lolland-Falster rummer et kæmpe potentiale.

- Biogassen fra to nye anlæg kan give en markant klimagevinst og fjerne CO2-udledninger, samtidig med at vi skaber vigtige lokale produktionsarbejdspladser, siger Ole Hvelplund, der fortæller, at energiselskabet også har et godt samarbejde med Lolland Kommune, Guldborgsund Kommune, den lokale leverandørforening og ikke mindst Nordic Sugar.

Netop Nordic Sugar har akut behov for grøn energi til at erstatte olie og kul. På sin fabrik i Nakskov udløber miljøgodkendelsen i udgangen af 2021, og derfor er etableringen af en gasledning til regionen sammen med biogas afgørende for virksomhedens danske sukkerproduktion.

Har brug for Christiansborg

Fra Jesper Thomassen, adm. direktør i Nordic Sugar, lyder det, at biogas er den bedste og billigste mulighed for en effektiv grøn omstilling.

- Men før vi kan komme i gang, skal vi have politisk opbakning fra Christiansborg til en gasledning samt støtte til de to nye biogasanlæg i regionen, siger Jesper Thomassen.

Fra Leverandørforening Lolland-Falster, der består af en række landmænd, lyder der glæde over den aftale, som er underskrevet med Nature Energy i denne uge. Fra Boye Tambour, der er formand for leverandørforeningen, og til daglig svineproducent, lyder det, at potentialet på Lolland-Falster for biomasseproduktion er rigtig stor.

- En grøn gasledning og biogas vil give regionen helt nye udviklingsmuligheder samt styrke den cirkulære bioøkonomi, som vi i leverandørforeningen er stolte af at kunne bidrage til. Det er vigtigt, at vi sikrer fremtidens industriproduktion på Lolland-Falster, herunder at sukkerproduktionen får en grøn energiløsning, siger Boye Tambour.

lasse@effektivtlandbrug.dk
telefon +45 61 22 67 35

Læs også