Potentiale i knuste murbrokker
I stedet for at købe dyre læs grus, når markvejen skal repareres, kan det godt betale sig at kigge på de bunker med gamle murbrokker og sten, der i forvejen ligger på mange bedrifter, mener entreprenør Peter Johansen.

Forleden var det de gamle staldbygninger fra en gård i Mygdal, der blev til markvejsfyld.
Selvom han de sidste fem år har gjort kål på adskillige tons murbrokker og sten, vurderer indehaver af Entreprenør P. Johansen, Peter Johansen, Hjørring, stadig at der et stort potentiale for landmændene i at kaste blikket rundt på sin egen grund, før de bestiller vognmanden til at hente et læs grus til at forbedre mark- og grusveje.
- Der ligger mange bunker rundt omkring hos landmændene, som jeg tror, mange af dem slet ikke tænker på, når de skal have fyldt hullerne i markvejen. I stedet ringer de til vognmanden og betaler mange penge for nye materialer, mens bunkerne hober sig op, siger entreprenøren, der for to år siden investerede over tre millioner kroner i sin McCloskey-knuser, der klarer alt, der lugter af beton, asfalt, murbrokker eller natursten.
- Og mens det rent økonomisk godt kan betale sig at få knust de gamle brokker frem for at købe et læs grus, så får man også ryddet op i samme ombæring, konstaterer Peter Johansen, der tager sig af både små og store bunker hos både private og erhverv.
1.200 tons på én dag
Forleden var P. Johansen og knuseren på besøg hos en landmand i Mygdal ved Hjørring, hvor dagens menu stod på knap 1.200 tons brokker fra et gammelt staldbyggeri, der skulle forvandles til markvejsfyld. Et projekt, der blev klaret på en dags tid.
- Det var en overskuelig dynge. Vi har klaret opgaver med mere end 10.000 tons, forklarer Peter Johansen, der årligt knuser mellem 100.000 og 120.000 tons.
Udover sig selv, råder Peter Johansen over en enkelt medarbejder, mens han har to faste mænd, der bliver lejet ind.
Mens paletten af entreprenøropgaver spænder vidt for det nordjyske firma, er specialerne nedbrydning, udgravning og knusning.
- Vi tager os af alt det hårde arbejde, konstaterer Peter Johansen, der har løst opgaver fra Randers-kanten og hele vejen til toppen af Jylland.