Støttepulje for unge landmænd åbner i dag

Du skal være realistisk, når du søger puljen til etableringsstøtte for unge landmænd, mener rådgiver. Der er nemlig ikke plads til hovsaløsninger og smutveje.

Hvis du vil have økonomisk støtte til at få hul på tilværelsen som ung landmand, har du nu muligheden. I dag den 1. februar åbner Landbrugsstyrelsens etableringsstøttepulje for unge landmænd.

Her kan unge landbrugere under 41 år få mellem 350.000 kroner og 745.000 kroner i engangsbeløb til etablering i faget.

Men inden du begynder at lægge planer for, hvordan du vil bruge pengene, er der en lang række ting, som det er værd at bide mærke i.

- Landbrugsstyrelsen er i sagens natur meget opmærksomme på, hvordan pengene i puljen fordeles, så det kræver, at du er både realistisk og seriøs i dine årsager til at søge puljen. Det, som du indgiver i din ansøgning, skal du opretholde i tre år, så der er ikke plads til hovsaløsninger og smutveje, siger Simon Gammelby Jensen, rådgiver i virksomhedsøkonomi i Velas, med stor erfaring i at rådgive unge landmænd om at søge støtten.

Når Simon Gammelby Jensen har rådgivet unge landmænd i forbindelse med ansøgninger til puljen, har han gjort meget ud af at understrege, at man ikke skal søge bare for at søge.

- Ordningen løber frem til 2027, så du kan godt vente, hvis du ikke er klar. Hvis du eksempelvis ikke er helt skarp på, hvordan din produktion kommer til at fungere, skal du gøre dig en masse tanker om det eller vente med at søge, til du er mere skarp på, hvad du vil, siger han.

Flere trin

I år løber ansøgningsperioden fra 1. februar til og med 22. april, og her skal du have for øje, at der efter indsendt ansøgning vil være ventetid.

- Når du har indsendt ansøgning, går der tid med sagsbehandling, og herefter vil du få svar på, om du får tilsagn eller et høringsbrev. Sidstnævnte får du typisk, hvis Landbrugsstyrelsen mangler yderligere oplysninger for at kunne behandle ansøgningen, fortæller Simon Gammelby Jensen.

Til september åbnes der så for udbetalingsanmodningen. Det er nemlig sådan, at får du tilsagn om støtte, skal du på ny indsende en ansøgning, hvori du anmoder om selve udbetalingen.

- Det er en ny ansøgning, som dog ikke er så omfattende som den første. Ansøgningen resulterer i, at du får udbetalt støtten, eller at du får et høringsbrev, som igen kan handle om, at styrelsen mangler konkrete oplysninger, fortæller Simon Gammelby Jensen.

Går din ansøgning igennem, vil pengene blive udbetalt på driftskontoen, der tilhører virksomheden – uanset om du ejer hele virksomheden eller kun dele af den.

Hvad så hvis en af de to ansøgninger bliver afvist?

- Du kan altid spørge om »hvorfor?«, men typisk forklarer de i begrundelsen, hvad de har lagt til grund. Fordi du ikke kan godkendes i år, gør ikke, at du ikke kan søge næste år, hvis dine forudsætninger har ændret sig, understreger Simon Gammelby Jensen.

Du kan godt søge uden at leve op til kravene

Hvis du på forhånd er klar over, at du ikke lever op til kravene for at komme i betragtning, er alt håb ikke ude.

- Ved du, at du for eksempel ikke har haft timer nok til at leve op til minimumskravene, kan du stadig godt søge om etableringsstøtte i 2024, for så har du et år til at etablere dig. Det vil altså sige, at vi godt kan lave ansøgningen og skrive ind, at du i det kommende år forventer at have timer nok til at leve op til reglerne. Du kan bare først lave udbetalingsanmodningen, når du så reelt lever op til det timeantal, som bliver sendt ind i første omgang, forklarer Simon Gammelby Jensen.

Han har i sin rådgivning oplevet, at mange unge landmænd gerne vil have hjælp til at indsende ansøgningerne.

- Det kan være en kompliceret størrelse, og ansøgningsprocesserne er ikke altid helt logiske, så mange opsøger hjælp. Hos os er rådgivningen en pakkeløsning, så du både får hjælp til den indledende ansøgning om etableringsstøtte og senere til udbetalingsanmodningen, fortæller rådgiveren.

Læs også