Samgræsning: Kvæg kan skabe tryghed for kyllinger

Et tysk projekt har vist, at samgræsning med kvæg og kyllinger har en positiv effekt på kyllingerne, hvor der både ses et lavere tab samt en højere tilvækst.

Kvæg, der græsser sammen med økologiske kyllinger, øger kyllingernes brug af arealet og sænker risikoen for angreb fra rovdyr. Sådan lyder det i en meddelelse fra Innovationscenter for Økologisk Landbrug, som henviser til et tysk projekt, hvor forsøgshold på cirka 50 kyllinger samgræssede med 10 kalve.

Forsøget viste, at kyllingerne brugte udearealet mere, når de gik i fold med kalve. Der var således flere kyllinger, som opholdt sig udenfor, og flere bevægede sig længere væk fra huset.

Lavere tab af kyllinger

Innovationscenter for Økologisk Landbrug forklarer, at dette kan skyldes, at de instinktivt ved, at store dyr afskrækker rovfugle, så når de stoler på kalvene, trækker det dem væk fra huset, som de ellers ofte holder sig tæt på.

De peger desuden på, at der i studiet var et lavere tab af kyllinger i flokke, der gik sammen med kalve, hvilket bekræfter deres afskrækkende effekt. Innovationscenter for Økologisk Landbrug henviser til, at tabet relateres i artiklen til færre angreb af rovfugle og ræve.

Tendens til højere tilvækst hos kyllinger

Oven i den lavere dødelighed peger Innovationscenter for Økologisk Landbrug på, at det af en artikel i Poultry Science, august 2024 fremgår, at der var tendens til højere tilvækst hos kyllinger, som gik sammen med kalve i folden.

Her bliver det antaget, at de samgræssende kyllinger indtog mere foder, idet der ikke var forskel i foderudnyttelsen.

Samgræsning ikke lovligt i Danmark

Innovationscenter for Økologisk Landbrug oplyser, at kvæg og fjerkræ ikke må græsse sammen i Danmark på grund af risiko for spredning af salmonella og den danske særstatus for salmonella.

Dette fastlægges af Konsumægsbekendtgørelsen §12 og Slagtefjerkræbekendtgørelsen §7. Formålet er at sikre den danske fjerkræbranches særstatus som salmonellafri, hvilket har været gældende fra 2012 for konsumæg og 2018 for kyllingekød.

Der er ikke lignende krav i Kvægbekendtgørelsen, men ifølge kvalitetskoncepterne Arlagården og Gården må malkekvæg ikke dele faciliteter med fjerkræ eller græsse på marker, der er gødet med husdyrgødning inden for den seneste måned.

Salmonellahandlingsplanen for fjerkræ fra 1996, der er udmøntet i æg- og slagtefjerkræ-bekendtgørelserne, er derfor ifølge Innovationscenter for Økologisk Landbrug den primære årsag til, at systemer, som brugt i det tyske studie, ikke kan praktiseres i Danmark.

Læs også