20.000 ænder aflives efter fund af fugleinfluenza

Mandag bliver 20.000 ænder slået ned på en andebesætning i Vinderup i Nordvestjylland.

Det sker, efter at Fødevarestyrelsen i weekenden konstaterede den lavpatogene fugleinfluenza af typen H5, skriver styrelsen i en pressemeddelelse.
Selv om H5 er en mild form for fugleinfluenza sammenlignet med andre typer, og ikke slår fjerkræ ihjel, kan den sprede sig, og blive mere alvorlig. Derfor skal hele andebesætningen på stedet aflives.


- Det her er det, vi på jysk kalder træls. Det kan ikke siges anderledes. Det er halvdelen af min besætning.  Jeg får en eller anden kompensation for det tab, jeg lider her, men så skal det hele rengøres og desinficeres og stå tomt i tre uger. Det giver et afbræk i vores produktion, siger andeproducenten Martin Daasbjerg til tvmidtvest.dk.

Det var et rutinecheck fra Fødevarestyrelsen, der afslørede fugleinfluenzaen. Fundet har fået styrelsen til at oprette en zone på en kilometer rundt om besætningen. Her vil der gælde særlige bestemmelser for fjerkræavlere. Der er dog ikke andre professionelle fjerkræbesætninger inden for zonen, oplyser Fødevarestyrelsen.

Læs også