Parti politianmelder landets største ægproducenter

Veganerpartiet anmelder landets 15 største ægproducenter for overtrædelse af dyrevelfærdsloven. - Hele branchen er uetisk, lyder det.

Det politiske parti Veganerpartiet anmelder nu 15 ægproducenter (i alt 23 besætninger) for at overtræde §2 i Dyrevelfærdsloven, der handler om at beskytte dyr »bedst muligt mod smerte, lidelse, angst, varigt men og væsentlig ulempe«.

Veganerpartiet mener, at loven umuligt kan overholdes med den måde, producenterne i branchen behandler dyr på for profittens skyld.

- Anmeldelserne gælder produktioner med i alt 1.849.942 høns, der lige nu går rundt med et eller flere knoglebrud i kroppen, fordi vi mennesker synes deres æg smager godt, skriver partiet i en pressemeddelelse.

- Bevidst overtrædelse

Partiet begrunder overtrædelsen i ny forskning fra Københavns Universitet, der finder, at mere end 50 procent af alle høns i moderne ægproduktion brækker brystbenet en eller flere gange i deres levetid.

- Dermed anser vi det som en, af producenten kendt og accepteret, lidelse hos dyrene, og er dermed en bevidst overtrædelse af lovgivningen i og med, at man fortsætter produktionen, trods indsigt i de lidelser, det påtvinger dyrene, udtaler Michael Monberg, politisk ordfører for Veganerpartiet.

- Vi vil gerne starte med at stille disse 15 producenter til ansvar over for deres måde at behandle andre dyr i jagten for profit. Når reaktionen er en trækken på skuldrene, så må der handles gennem myndighederne. Hele branchen er uetisk.

- Det er profit før dyrenes liv

Michael Monberg tilføjer:

- Jeg kunne forstå, hvis man stoppede denne uetiske produktion nu, og så kigger på en kontrolleret opstart senere, men nej – det er profit før dyrenes liv og levned.

Anmeldelserne vedrører ægproducenter, der har produktion i Horsens, Grindsted, Haderslev, Brande, Ølgod, Nykøbing Falster, Tastum, Stoholm Jylland, Fredericia, Ribe, Sønderborg, Hedensted, Agerbæk og Bramming.

Veganerpartiet, der er stiftet i oktober 2018, stiller op ved kommunal- og regionalvalget og næste folketingsvalg.

Læs også