bannerPos

Kyllingeproducent kan bygge større huse ved hjælp af god ventilation

Kjeld Andersen (forrest midtfor) viser interesserede rundt i sin kyllingestald, der er Nordens største på 43 meter i bredden og 6.500 kvm.

AF: HENNING K. ANDERSEN

JOURNALIST
18-11-2019 13:12
Det er ikke et problem at ventilere et bredt og langt hønsehus, selvom det længe har været opfattelsen blandt mange. Det er kyllingeproducent Kjeld Andersen et godt eksempel på. Han bruger blandt andet selvrensende vekselvarmere i Skandinaviens største kyllingehus, der holder strøelsen og luften tør.

Ved Rødding i Sønderjylland ligger der en vaskeægte skandinavisk frontløber. Kjeld Andersen er kyllingeproducent og har bygget Nordens største kyllingehus med plads til 130.000 kyllinger i en 43 meter bred stald og på 6.500 kvadratmeter. 

Det er en gængs opfattelse, at jo bredere stalde, jo sværere er det at ventilere effektivt. Især ved opdræt af kyllinger, kræves der specifik ventilation, for at undgå at dyrene får træk. Men Kjeld Andersen har aldrig haft problemer med ventilationen i sine tre kyllingehuse, hvor to af dem er større end gennemsnittet. 

- Da jeg byggede hus to, der er 28 meter bredt, fik jeg at vide, at brede huse er vanvittige, fordi de ikke kan ventileres. Der vil jeg sige – det passer ikke. Det handler om, hvordan man ventilerer i huset. Nu har jeg fået det nye hus, der er 43 meter bredt, og der har jeg på intet tidspunkt haft problemer med at ventilere. Det afhænger blot af ventilationsformen, fortæller Kjeld Andersen.

Store kyllingehuse, som Kjeld Andersens to huse på 28 meter og 43 meter, stiller store krav til en optimal klimaløsning for at sikre sundheden hos kyllingerne. Nøglen for Kjeld Andersen var en særlig kombination af varmeveksling, ind- og udsugning, varme og køling.

Kjeld Andersens ventilationssystemer i alle tre kyllingehuse er installeret af den store ventilationsproducent Munters, der i Danmark forhandles af danske KJ Klimateknik. Helt enkelt giver systemet Kjeld Andersen mulighed for at sikre den rette ventilation for sine kyllinger. 

- Det primære formål for mig og min kone er at få fugten ud af kyllingehuset, så vi kan holde strøelsen i orden og undgå at strø efter. Det var en af de ting, jeg lovede min hustru, da vi byggede stald tre – at vi ikke skulle strø efter, når vi har kyllinger i husene, fordi det kræver en masse arbejde. Vores investeringer har langt hen ad vejen handlet om at gøre det lettere for os selv, siger Kjeld Andersen.

Han startede med at have kyllinger i 1995 som en hobby, sideløbende med sin byggeforretning. I 2017 afviklede Kjeld Andersen sin byggeforretning og passer nu omkring 225.000 kyllinger per rotation med sin kone på gården i Rødding.

I oktober var Kjeld Andersen vært for en temadag om vekselvarme og ventilation, hvor KJ Klimateknik og Munters yderligere holdt oplæg om fordelene ved denne slags varmesystem for 45 deltagere på dagen.

God ventilation laver god strøelse

I fjerkræsstalde har varme-genvinding til nu været forbundet med store udfordringer pga. store mængder støv i staldluften, der kræver en omfattende rengøring af systemet. Derfor har det også været svært at ventilere ordentligt i brede stalde, da der både er store mængder støv og fugt. Et selvrensende system blev den rette løsning for Kjeld Andersen for at spare arbejdstid ved vedligeholdelse.

Administrerende direktør hos KJ Klimateknik, Allan Pedersen, holdt oplæg om fordelene ved varmegenindvinding på temadagen hos Kjeld Andersen, og han mener, at disse slags selvrensende anlæg er fremtiden.

- Producenter har ofte store gener ved rengøring af kendte varmevekslere. Ud over den løbende servicering kan de være stort set umulige at rengøre ved for eksempel salmonellaangreb. Jeg er sikker på, at vi vil se flere selvrensende anlæg i fremtiden i takt med, at produktionslokaler bliver større og effektiviteten højere, og man derfor ikke har tid til det daglige vedligehold, fortæller Allan Pedersen. 

Kjeld Andersen er såmænd også fuld tilfreds med sin løsning i sine store kyllingehuse.

- Vi behøver kun at strø mellem hvert hold. Og med ventilationen bliver strøelsen ikke fugtig, så vi bevarer nogle sunde kyllinger med høj trivsel, pæne trædepuder og gode fødder. Jeg siger altid, at god ventilation giver en god strøelse, og god strøelse sikrer gode kyllinger, slutter Kjeld Andersen.

Stille hvedeeksportmarked

Investeringsfondene satte sig på hænderne forud for forlænget weekend i det amerikanske. Argentinsk sojaindustri lider.

Godt år for Gråkjær

Entreprenørvirksomheden Gråkjær har travlt med at projektere og opføre en lang række projekter i Danmark, Norge, Sverige og Tyskland, og virksomheden har lagt strategien for fremtiden ud fra et marked, der ser positivt ud. Dog med coronakrisen som en joker i branchen.

Udstillere glæder sig til Agromek

Blandt udstillere på Agromek ’21 er der store forventninger til igen at kunne møde landmændene på messestandene.

John Deere sælger SABO til Mutares

John Deere har meddelt, at der er underskrevet en aftale om at sælge SABO Maschinenfabrik til Mutares SE & Co. Overdragelsen er betinget af lovmæssig godkendelse af Federal Cartel Office Bundeskartellamt i Tyskland.

Nyt koncept afløser årets Svinekongres

Landbrug & Fødevarer Svineproduktion og Seges Svineproduktion står bag nyt koncept, som afløser årets Svinekongres. Men fokus på faglig viden og netværk bliver – næsten - lige som det plejer.

Svinenoteringen ryger under 11 kroner

For første gang i år kommer noteringen for slagtesvin fra Danish Crown under 11 kroner. Næste uge falder noteringen nemlig med 30 øre til 10,80 kroner.

Nature Energy indgår grøn kæmpeaftale med Shell

Nature Energy og Shell har indgået en stor aftale, hvor Nature Energy sælger biogas til Shell Energy i Europa. Aftalen er til dato den største af sin slags i verden og beviser, at biogas er en vigtig del af den grønne omstilling i hele Europa.

Fælles front mod mulig retssag om efterafgrøder

Landbrug & Fødevarer og de fire landboforeninger, der har afsluttet en juridisk forundersøgelse vedrørende en mulig retssag om efterafgrøder, har nu drøftet de mulige veje i det juridiske spor.

Danskerne køber dobbelt op på økologisk frugt og grønt

Danskerne køber dobbelt op på økologisk frugt og grøntDanskerne er for alvor slået ind på en grønnere levevej. Det er især økologiske frugter og grøntsager, som fylder mere på danskernes grønnere tallerkener. Ifølge Danmarks Statistik er salget af økologisk frugt og grønt steget med 143 procent i årene 2015-19.

Optimer udbyttet med en godt afdrænet mark

Dræning har altid været højt prioriteret på Ultanggaard ved Haderslev. Landmand Asmus Fromm-Christiansen er syvende generation på bedriften og både han og hans far bruger en del tid og penge på dræning. Det fortalte han på en temadag om dræning hos SLF.
Side 1 af 1871 (37406 artikler)Prev1234567186918701871Next