Halmleverandører bør stå sammen
Ø.Ø. Halm satser på at etablere en halmleverandørforening øst for Storebælt og havde forleden aften informationsmøde i Sorø.
Der er gode fremtidsmuligheder for halm, men skal de østdanske landmænd udnytte muligheder bedst, kræver det etablering af en halmleverandørforening øst for Storebælt.
Foreningen Ø.Ø. Halm havde derfor for nylig inviteret til informationsmøde hos VKST i Sorø, hvor det flere gange blev understreget, at halmleverandørerne vil stå meget stærkere ved at danne en forening.
Det var nemlig holdningen fra både Knud-Erik Clausen, Thomas Holst og Erik Poulsen, der i løbet af aftenen alle bidrog med et indlæg foran de godt 50 fremmødte.
Knud-Erik Clausen, næstformand i Danske Halmleverandører, præsenterede en punktopstilling med ni konkrete fordele ved en leverandørforening.
Loyalitet er et nøgleord
- Det handler overordnet om, at vi står stærkere sammen, end når vi kæmper individuelt, påpegede Knud-Erik Clausen og fastslog, at det ikke er en lille pebernødsforretning.
- Der er store projekter i både Kalundborg og Vordingborg, og skal vi have det optimale ud af vores halm, må vi stå sammen. Det vil sikre gode og stabile priser, og det vil give forsyningssikkerhed til vores kunder, fastslog Knud-Erik Clausen.
- En leverandørforening vil, tilføjede han, også give fleksibilitet med både halmtypen og halmkvaliteten, og det vil medføre en langt bedre logistik, som vil være ren win-win.
- I dag kører vi fra nord til syd, og fra syd til nord. Andre fra øst til vest, og fra vest til øst. Det giver ingen mening, og det går ud over os selv, konstaterede Knud-Erik Clausen, som også gjorde det klart, at loyalitet er et nøgleord.
- Det er et must, at alle er loyale over for den forening, vi skal have. Der kan ikke accepteres, at man for eksempel handler på egne vilkår og underbyder hinanden. Vi skal have ensartede kontraktforhold, og det vil også medføre en stabil afsætning, forklarede han.
Klar opfordring fra Jylland
Loyalitet er også en afgørende faktor i Midtjysk Halm. Det fortalte Erik Poulsen, der er formand for både Midtjysk Halm og Danske Halmleverandører.
- Vi har 72 medlemmer i Midtjysk Halm, og vi har kontrakter på 80.000 tons halm, fortalte Erik Poulsen, som gennemgik flere punkter i foreningens vedtægter og gav flere gode råd til sine kollegaer øst for Storebælt. Ligesom han kom med en klar opfordring.
- Der er simpelt hen ingen tvivl om, at I skal sørge for at etablere en halmleverandørforening – ellers bliver I kørt over, pointerede Erik Poulsen.
Mellem Knud-Erik Clausen og Erik Poulsen orienterede Thomas Holst, chefkonsulent i Landbrug & Fødevarer, om de mange muligheder, der i fremtiden vil blive med halm.
Her fremgik det tydeligt, at der er masser af potentiale i halm. Holdningen hos Ø.Ø. Halm er også tydelig: Mulighederne udnyttes bedst i samlet flok.