Meget er gået den forkerte vej i 2022

Jule- og nytårshilsen fra Bornholms Landbrug & Fødevarer.

Af formand Frederik Tolstrup

Selvom 2022 har været et vildt år med folketingsvalg, politiske klimatiltag og økonomiske ubalancer, så er Ukraine-krigen suverænt det, jeg tænker mest på, nu hvor der bliver gjort status.

På Bornholm har vi – som resten af landet – fået indkvarteret flygtninge fra den forfærdelige krig. De bor spredt på øen, deres børn går i skole og nogle af dem har fået arbejde.

Jeg tror, det har hjulpet dem, at vi har haft mange ukrainske medarbejdere i landbruget. Det er godt for de ukrainere, der er kommet hertil fra krigen, at der har været nogen til at hjælpe, som taler deres sprog og kommer fra samme land. Det er ikke let for dem, men medarbejdere i landbruget og mange landmænd har gjort deres for at hjælpe flygtningene.

For landbruget har inflation og forsyningskæder også præget året. Det har været ret nervepirrende og priserne på foder, korn og gødning har været på historiske niveauer. Men de høje priser har også sikret gode priser på salgsafgrøder, og jeg tror mange landmænd har haft et økonomisk fornuftigt år.

Forsyningsproblemer har dog ramt os alle. På Bornholm har især vores mejeri haft svært ved at få deres varer frem til tiden. De har en stor eksport af ost til USA. Der har været forsinkelser på flere måneder, og det har desværre også haft konsekvenser for afregningen til mælkeproducenterne. Vi håber, problemerne bliver mindre fra nu af.

Dømt som kvælstofkriminelle

Politikerne har også gjort deres for at teste vores nattesøvn. På Bornholm er vi pludseligt blevet kvælstofkriminelle. Vi skal totalt reducere 40 procent af det kvælstof, der udledes fra øen, og det er landbruget, der skal fixe det.

I 2025-2026 falder hammeren, og det er efterafgrøder, og vårsæd som er på tapetet. Der er lagt op til, at vi skal have så mange efterafgrøder, at vores areal med vintersæd falder markant. Det rammer forretningen, især hos vores griseproducenter.

Minkskandalen har rumsteret en stor del af året, og fik de radikale til at kræve valg. Da valget kom, blev minkskandalen glemt og en CO2-afgift kom øverst på dagsordenen.

Det er skræmmende, men jeg kan ikke forestille mig afgifter, der lukker landbruget. Vi har en opgave, hvor vi i landbruget må fortælle vores politikere hvilke konsekvenser en høj afgift kan få, så det ikke går helt galt.

Jeg synes, 2022 har været et år, hvor meget er gået den forkerte vej. Nu må vi bare i gang med 2023, og jeg tror, det kan blive et fornuftigt år. Når man tænker på, hvad ukrainerne går i gennem, så hører vores udfordringer i det bornholmske og danske landbrug til i den mindre afdeling.

Glædelig jul og godt nytår.

Læs også