Formand: - Vi samarbejder, hvor det giver mening

På Agri Nords generalforsamling aflagde formanden en beretning, hvor alt fra situationen i Ukraine til klimadagsordenen blev vendt. Derudover kom han ind på samarbejdet med de andre landboforeninger.

Omkring 200 medlemmer havde fundet frem til Agri Nords generalforsamling tirsdag aften. På generalforsamlingen blev medlemmernes medarbejdere hyldet for lang og tro tjeneste. Foto: Agri Nord

Knap 200 havde fundet frem til Agri Nord Idrætscenter, hvor formand for Agri Nord Carl Christian Pedersen kunne byde velkommen.

- I år får vi lov til at mødes. Det har jeg set rigtig meget frem til, selvom vi har vænnet os til online-møder, og at det rent faktisk fungerer, men det her er altså bare meget bedre, sagde formanden.

Han kom med det samme ind på situationen i Ukraine, der påvirker alle, og som mange indenfor landbruget har ekstra tæt på med deres ukrainske ansatte.

- Der skal kun en gal person til at ændre hele verden. Det er uforståeligt, og det vækker os alle brutalt fra den demokratiske drømmeverden, vi alle har levet i, påpegede Carl Christian Pedersen.

 

Samarbejde vægtes højt

Carl Christian Pedersen kom i sin beretning også ind på samarbejdet med Landbrug og Fødevarer.

- Jeg ser L&F som det øverste politiske organ, som vi fra foreningen har som støtte, og som bærer de udfordringer, sager eller spørgsmål videre i det politiske eller juridiske system, som vi landmænd og foreningen tumler med, sagde han og fortsatte:

- Det fungerer, og lige nu har Agri Nord for eksempel en principsag kørende gennem L&F for Steen Christensen i Nibe. Vi håber også, at vi med den sag kan få loven om ammoniak-disposition ændret.

Derudover pointerede han, at Agri Nord samarbejder med alle, der vil samarbejde, og hvor det giver mening.

- Vi har selvfølgelig bedre samarbejde og kemi med nogen end med andre. Vi har et rigtig givende samarbejde med Fjordland – vores nye storebror i vest – omkring kvæg- og svineeksperterne, fortalte Carl Christian Pedersen og tilføjede:

- Vi mødes også jævnligt med Djursland, Vestjysk og Fjordland-landboforeninger på tværs af Jylland, hvor vi drøfter og støtter op om fælles politisk arbejde og fælles uddannelse af medarbejdere.

Klima og CO2 fylder på dagsorden

En af de ting, Agri Nord, og landbruget i det hele taget arbejder rigtig meget er, klimadagsordenen, og formanden påpegede, at landbruget får skyld for rigtig meget. Noget, han ikke mener, er fortjent og sagde blandt andet:

- Landbruget er en del af løsningen og skal ikke beskyldes for at være kulsorte, for vi er faktisk grønne. Rigtig grønne – ingen greenwashing her hos os. Oveni det hele er vi klar til at gå endnu længere både i vores stalde og på marken.

Formanden kom også ind på vandmiljøet og det faktum, at landbruget rundt om Limfjorden i mange år er blevet skudt i skoene, at det har ødelagt vandmiljøet med udledning af næringssalte. Noget der har præget politikken siden firserne og ført til utallige indgreb på den måde, jorden bliver drevet.

- Vi er langt foran vores kolleger i EU og går endnu videre med præcisionslandbrug, minivådområder og nye dyrkningssystemer. Vi kunne være nået endnu længere, hvis ikke offentlige skrankepaver sinker udviklingen med tåbeligt småfnidder om lidt fosfor her og lidt okker der, lød det fra formanden, som i stedet mente, at der bør kigges på renseanlæg og udledninger fra kloakker.

- Vi har i de nordjyske foreninger betalt for fjordanalyser, der beskriver Limfjordens udfordringer. Det har vi betalt med vores egne penge. Det ser ud til, at pengene er godt givet ud, for vi har nu et godt værktøj i hænderne til at gå videre mod det, vi alle ønsker: En fjord, vi er stolte af, og hvor der er plads til bosætning, erhverv og fritid, fastslog Carl Christian Pedersen.

Genvalg til formand

Der var genvalg til Carl Christian Pedersen som formand for en treårig periode. Derudover var tre bestyrelsesmedlemmer på valg i år. Her var der genvalg til Jens Verner Pedersen og Lars Tolstrup, mens Lars Olsen ikke ønskede genvalg og dermed takkede af efter ti års indsats i bestyrelsen. I hans sted blev Merete Dahlgaard valgt ind.

Suppleanter blev Allan Scheel og Klaus Kristiansen. Bestyrelsesmedlemmerne er valgt for tre år, mens suppleanterne er valgt for en et-årig periode.

 

Lang og tro tjeneste

Traditionen tro blev medlemmernes medarbejdere hyldet for lang og tro tjeneste i landbrugserhvervet.

 

Medarbejder                                      Arbejdsgiver

5 år

Oleh Nesterchuk                                  René Lund Hansen, Løgstør

Anton Poltavets                                    Kristian Nyrup A/S, Aars

10 år

Zigmars Tribers                                    Ulrik Krogsgaard, Løgstør

Ciprian Brasoveanu                             Ulrik Krogsgaard, Løgstør

Lonni Bøgh Pedersen                          Lars Bech Hansen, Hobro

Steffen Lybech                                     Erik Møller Andersen, Arden

15 år   

Mykola Tereschuck                             Kristian Nyrup A/S, Aars

20 år

Bjarne Strøm                                       Kristian Nyrup A/S, Aars

Carsten Graversen Madsen                René Lund Hansen, Løgstør

25 år

Poul Pedersen                                    Kristian Nyrup A/S, Aars

Rene Melander Larsen                       Kristian Nyrup A/S, Aars

50 år

Kristian Vestergård Andersen            Poul Vagn Nielsen, Hobro

 

 

 

Agri Nords nøgletal for 2021

2020-tal i parentes.

Bruttofortjeneste: 119.104 (121.737)

Årets resultat: 5.511.159 (4.822.682)

Egenkapital: 73.209.947 (67.743.994)

Soliditetsgrad: 42,7 procent (40,5 procent)

Agri Nord opnåede et overskud på 5,5 millioner kroner. De udlodder 3,4 millioner kroner til medlemmerne ud fra en loyalitetstrappe, som betyder, at jo mere, man har benyttet Agri Nord, desto flere penge får man tilbage.

Læs også