Fokus på klima

Hovedtemaet var klimaet, da Østjydsk Familielandbrug holdt generalforsamling hos Sagro i Søften.

GENERALFORSAMLING - Jeg er ikke klimatosse, men jeg vil gerne lytte til forbrugerne og til vores jord. Sådan lød det fra formand for Østjydsk Familielandbrug, Niels Jørgen Thomsen, i forbindelse med foreningens generalforsamling forleden.  Her var klima på dagsordenen.

På sidste års generalforsamling fik Niels Jørgen Thomsen overrakt verdensmålsnålen af Lone Andersen, der er formand for Familielandbruget. Siden da har bestyrelsen arbejdet målrettet med klima og de fire af FN’s verdensmål, som familielandbruget har særligt fokus på: Stop sult, Kvalitetsuddannelse, Klimaindsats og Livet på land.

- Klima fylder meget i vores lokalforening. For os er klima ikke bare ord og gode intentioner. Det er handling på vores bedrifter. Vi vil passe på vores jord, vi vil passe på vores dyr, og vi vil passe på hinanden. Det kan vi kun gøre ved at ændre den måde, vi lever og producerer på – men det sker ikke hen over natten, understreger formand for Østjydsk Familielandbrug, Niels Jørgen Thomsen.

Sidste i år i marts offentliggjorte Landbrug og Fødevarer visionen om et klimaneutralt fødevareerhverv i 2050.

- Vi vil være med til at vise verden, at der findes en økonomisk bæredygtig vej til en klimaneutral fødevareproduktion. Med forventet 10 milliarder mennesker på jorden i 2050 - og flere der bliver købestærke - vil vi skulle producere flere fødevarer på samme areal som nu. Vi skylder os selv og vores efterkommere at finde ud af, hvordan vi kan producere vores fødevarer klimaneutralt, siger Niels Jørgen Thomsen og fortsætter:

- Som forbruger kan du også gøre en forskel. Jeg kan se muligheder i en ordning, hvor vi mærker vores produkter, så forbrugerne kan se, hvor meget eller hvor lidt fødevaren belaster miljøet. Det er vigtigt, at vi bliver mere opmærksomme på at spise efter sæson, og at vi vænner os til, at vi ikke nødvendigvis skal have tomater på æggemadden i januar. Vi skal også kunne se, om den mest klimavenlige tomat i januar kommer fra Danmark eller Spanien.

jba

Læs også