Studieture til næsten alle verdenshjørner

Effektivt Landbrug tilbyder sammen med Rejsogoplev indholdsrige studieture til så forskellige lande som Rusland, Rumænien, Japan, Brasilien/Argentina, New Zealand og Uganda i det kommende efterår og vinter.

I de japanske landområder er der store markområder med ris, som i en del af året er vanddækkede. Allerede tidligt valgte flere entreprenante danske landmænd alene eller i selskaber at etablere store landbrug i Rumænien – vi besøger nogle af dem.

Såvel i Brasilien som Argentina bliver der dyrket enorme arealer med soja, hvoraf vi i Danmark køber omkring en procent af den totale produktion til vores husdyr.

I Uganda er der blandt andet en del kvæg til fortrinsvis produktion af kød, men en mælkeproduktion er også ved at komme i gang godt hjulpet af Bill og Melinda Gates Foundation. En stor mælkeproduktion baseret på lave omkostninger er en væsentlig del af det newzealandske landbrug, der fungerer godt helt uden statsstøtte.

Lige nu er der måske ikke så meget rejsefeber. Men mange af os længes efter at komme ud og selv opleve noget af alt det spændende, der sker i landbruget rundt i verden.

- Derfor har vi i samarbejde med Effektivt Landbrug lavet en god håndfuld studieture til næsten alle verdenshjørner, fortæller Niels Damsgaard Hansen fra rejsebureauet Rejsogoplev.

For meget tyder på, at det igen bliver muligt at rejse ud i verden såvel i Europa som endnu længere væk inden for de kommende måneder.

- Det satser vi på nu, fordi studieture ikke kan arrangeres i sidste øjeblik, forklarer han.

Går det alligevel ikke så godt med at få åbnet op, vil deltagere i pakkerejser altid få den fulde betaling tilbage, såfremt der sker aflysning på grund af pandemien.

- Vores råd er således at overveje mulighederne og melde sig til, hvis lysten til at rejse er stor.

- Så følger vi løbende situationen og afklarer i god tid, om det kan lade sig gøre at rejse ud, konkluderer han.

Rusland 23.-27. oktober

Efter den vestlige boykot af Rusland i 2014 og den russiske gengældelse i form af blandt andet boykot af vores landbrugsprodukter, har der været fart på udviklingen af det russiske landbrug. Det i en grad, så behovet for import af fødevarer er faldet dramatisk de senere år. Hvordan det er gået til, og hvor det russiske landbrug er nu, og hvor det er på vej hen, stifter deltagerne nærmere bekendtskab med.

Der er to fagligt spændende besøg på efter vores forhold megastore landbrug. Det ene har 4.500 højtydende malkekøer og en omfattende planteavl. Det andet har 2.100 malkekøer og 3.200 hektar, hvoraf 500 hektar dyrkes med grønsager og kartofler.

Udover de to besøg i samarbejde med frøfirmaet Barenbrug, der har været i Rusland i mange år, skal vi også opleve russisk kultur.

Japan 24. oktober - 2. november 2021

Japan er ikke et helt almindeligt rejsemål for danske landmænd. Men især svinekød i stor stil og mejeriprodukter er lovpriste produkter hos de 124 millioner japanske forbrugere.

Der bliver rig lejlighed til at stifte bekendtskab med japansk landbrug. Vi skal også opleve deres kultur, som både er meget traditionel og meget nytænkende.

I de japanske landområder er der store markområder med ris, som i en del af året er vanddækkede. Ofte overraskes man over den høje standard, som der generelt er på de japanske landbrug.

Ud over besøg på landbrug bliver der tid til et meget interessant besøg på de enorme Toyota-bilfabrikker, togrejse med hurtigtoget Shinkansen, møde med vores folk på den danske ambassade i Tokyo og med Danish Crowns repræsentant i landet. De vil gennemgå afsætningen af danske landbrugsprodukter med en vurdering af det japanske marked de kommende år.

Mellem de faglige oplevelser bliver der også plads til kulturelle besøg, som giver indtryk af Japans historie og samfund - både i Tokyo, Kyoto og i landområder, hvor turister normalt ikke kommer.

Rumænien 31. oktober - 6. november 2021

Landbruget i det store EU-land Rumænien er på vej tilbage efter socialismens fald i slutningen af 1989. På studieturen besøger vi både lokalt ejede landbrug og nogle store, veldrevne danskejede landbrug.

Op til murens fald var der over 14 millioner hektar landbrugsjord i drift i Rumænien, der er cirka seks gange større end Danmark. I dag er skønnet, at cirka ni millioner hektar bliver drevet af især lokale landmænd.

Men allerede tidligt valgte flere entreprenante danske landmænd alene eller i selskaber at etablere store landbrug i Rumænien – vi besøger nogle af dem.

Vi skal selvfølgelig også opleve lidt mere af det, Rumænien byder på. For eksempel at spise frokost hos en typisk rumænsk familie. Det unikke og smukke Peles Slot ser vi også.

En af dagene spiser vi i haven på en vingård, hvor vi også smager almindelige vine og en mousserende vin.

Brasilien og Argentina 17.-30. november 2021

På denne studietur står oplevelserne nærmest i kø fra start til slut, fordi både Brasilien og Argentina har så meget at byde på.

Vi starter i Rio de Janeiro med at bo klods op af Copa Cabana stranden og bruger også en dag på at køre ud for at se et landbrug. Næste stop er de berømte Iguacu vandfald, som vi ser både fra den brasilianske og argentinske side.

Fra den store oplevelse kører vi sydover mod Buenos Aires med stop undervejs. Efter at have set et fejende flot tangoshow mv. i storbyen skal vi ud at se landbrug. Blandt andet møder vi en repræsentant for DLF, der er nu er et globalt frøfirma. Vi skal også besøge lokale landmænd, en maskinhandler og se en stor feedlot med opfedning af kvæg til det velkendte oksekød.

Deltagerne i denne studietur kommer således hjem med et stort indtryk af landbruget i de to lande.

Uganda 22. november -3. december 2021

Landet, landbruget, det vilde dyreliv og den frodige vegetation og ikke mindst uganderne selv er i fokus på denne studietur til et land, der garanteret vil overraske positivt. For selv om befolkningen i dansk forstand er fattig, er der masser af faglig stolthed, masser af gåpåmod og masser af arbejdsomhed. Langt de fleste ugandere lever af landbrug på den ene eller den anden måde – og ved at besøge dem hjemme, på deres arbejde og i deres dagligdag er der lagt op til givende oplevelser ud over det sædvanlige.

Uganda er et utroligt frugtbart land - der er sol, varme og rigeligt med regn. Når der bliver sået en ny afgrøde, sker spiringen meget hurtigt, og resultatet er afgrøder i mængder og kvaliteter, som nemt konkurrerer med det, der produceres på andre kontinenter. Men landet er stadig fyldt med små jordbrug og lodder, som primært passes med hænder og hakker samt andre håndredskaber, hvor formiddagene med lidt køligere temperatur er forbeholdt arbejdet i marken.

Afgrøderne er blandt andre kassava, søde kartofler, jordnødder, ris, majs og mange andre. Af frugter har især ananas, banan og mango meget stor betydning.

New Zealand 14. januar - 3. februar 2022

Efter flyveturen starter studieturen i Auckland på Nordøen og ender i Christchurch på Sydøen, hvorfra vi flyver hjem rigtig mange oplevelser rigere.

Undervejs er der besøg på flere forskellige typer landbrug og en masse andet inkluderet. For New Zealand er kendt for meget - ikke mindst sin omfattende landbrugsproduktion og overvældende natur.

Det er også landet, hvor landbrugsstøtten som noget helt unikt blev revet væk natten over i 1990. Vel at mærke uden, at landmændenes økonomi kollapsede. Faktisk har landmændene det generelt udmærket. De er ligesom os i Europa hele tiden i gang med at udvikle deres landbrug og produktionsmetoder. Det gælder inden for planteavl, kvægavl og fåreavl.

Som mange sikkert har bemærket, overtog danske DLF i april 2019 det new zealandsk baserede frøfirma PGG Wrightson med afdelingen i Australien, Argentina, Brasilien og Uruguay udover i New Zealand. Dem skal vi også besøge og høre nærmere om.

Vi ser selvfølgelig også masser af flotte landskaber, oplever newzealandsk kultur og meget mere.

Fakta om rejserne

● Den nemmeste måde at få mere viden om studieturene er ved at gå ind på hjemmesiden www.rejsogoplev.dk Her er der adgang til en kort beskrivelse, fuldt program, priser og nem tilmelding til alle studieturene

● Læg mærke til, at det alle er pakkerejser med helpension (uden drikkevarer til frokost og aftensmad) langt de fleste dage. Derfor gælder også, at du får dine penge retur, såfremt rejserestriktioner gør, at der sker aflysninger

● I den nuværende corona-situation er der forskellige krav til at rejse ud i verden. Vi hjælper med at orientere om de forskellige krav, så alle får formaliteterne i orden til at kunne rejse trygt

● På alle studieturene er der dansktalende guide med, som oversætter ved besøg, og hvor det ellers er nødvendigt. Alle skal have noget ud af at være med

● Endelig er der fra hjemmesiden mulighed for uforpligtende at tilmelde sig nyhedsbrevet, der fire-seks gange årligt udsendes med nyt om studieturene

● Du kan også skrive til niels@rejsogoplev.dk for at få mere at vide

Læs også