Norsk storbonde: - Staten straffer os store og effektive landmænd

Magne Kristensen vil udvide sin kvægejendom og få råd til en medhjælp. Men den norske stat sætter loft over, hvor store landbrug må blive, og han kan ikke umiddelbart udvide over 120 køer og 95 hektar på en ejendom. Det vil han ikke acceptere.

Magne Kristensens ejendom bag ham til højre ville vinde guldmedalje, hvis der var en OL-disciplin i smuk beliggenhed. Det er et par hundrede kilometer nord for polarcirklen. Til højre ses hans helsædsmark, og bag ham afgræsser malkekøerne dagligt helt ned til kysten og eventuelt med en tur ud i vandet. Fotos: Jørgen P. Jensen - Vi er gået i oprør over de høje omkostninger og begrænsninger for at udvide produktionen, fortæller Magne Kristensen til Effektivt Landbrugs udsendte. Alle arbejdsopgaver i mark og stald klares af Magne Kristensen og delvist hans kone. Malkekøerne er på græs hver dag året rundt, da vinteren er mild stort set som i Danmark. Der dyrkes pløjefrit med direkte såning af blandt andet helsæd af samsået byg og ærter. Alt slætgræs bjærges som wrap.

43-årige Magne Kristensens gård vil være en sikker guldvinder, hvis der var en OL-disciplin i smuk beliggenhed.

Midt i et norsk landskab, når det er flottest og ud til havet, kan køerne selv gå ud i vandet på deres daglige græsning. Og selv om vi er langt oppe i Nordnorge og nord for Bodø – godt nord for polarcirklen – er det en grøn og frodig landbrugsegn.

Vil du læse mere?

Køb abonnement her

Dette indhold er forbeholdt vores abonnenter, men du kan få adgang på få minutter, med online abonnement.

Allerede abonnent?

Læs også