Her er ét af Spaniens største landbrug

Ejendommen er en slette fyldt med store cirkelrunde pivot-vandingsanlæg. - Vi bruger årligt knap otte millioner kroner alene i el til vores vandingsanlæg, fortæller driftsleder Julian Ramos.

En enkelt omgang med dette center pivot-vandingsanlæg giver 150 hektar 6 mm vand. Vandingsanlæggene blev etableret for 30 år siden og er i dag ikke politisk velanset, da området begynder at mangle vand. Alle gårdens 28 pivot-vandingsanlæg styres udelukkende fra mobiltelefonen. Dehesa de los Llanos-farmen - Spaniens største med sammenhængende jordtilliggende - ligger ved byen Albacete på den centrale spanske slette, som er et stort landbrugsområde. Parken og hovedbygningen til Dehesa de los Llanos er yderst velholdt, og her bor lejlighedsvis ejeren, som er tredje generation. Til daglig bor han i Madrid. Her er daglig driftsleder Julian Ramos (th.) sammen med hans planteavlskonsulent Vicente Bodas. En af marksprøjterne er netop vendt tilbage til maskinpladsen efter en aftensprøjtning. Driftsleder Julian Ramos har ikke umiddelbart en melding på, hvor mange traktorer, der aktuelt er på den store farm. Her er de hjemmeværende i maskinhallen. Her i sidste uge var høsten af farmens berømte vin gået i gang på de hundredevis af hektar vinmarker, der ligger lige omkring gården. Farmen drives så vidt muligt pløjefrit og efter principper i conservation agriculture. Her viser planteavlskonsulent Vicente Bodas den porøse, humusholdige jord med regnorme. I traktorflåden er det Lamborghini og Deutz, der dominerer. Der aftensprøjtes på farmens 10.000 hektar mellem pivot-vandingsanlæggene. Her på den centrale spanske slette er jorden frodig - blot den får vand.

700 meter langt er pivot-vandingsanlægget, så det er svært at se enden. Og når det har kørt en enkelt omgang, har det vandet 150 hektar i en cirkel.

Der er i alt 28 pivot-vandingsanlæg på gården.

Vi er på Spaniens største gård med et samlet jordtilliggende, der når op på 10.000 hektar intensivt drevet.

Vil du læse mere?

Prøv 30 dage for 30 kr.

Dette indhold er forbeholdt vores abonnenter, men du kan få adgang på få minutter, med online abonnement.

Allerede abonnent?

Læs også