Irsk no-till-farmer: Havtang er billigere og bedre end bladgødning

Tom Tierney er en anerkendt og respekteret planteavler blandt sine irske kolleger. Især for sine mange nye ideer og afprøvninger. - Nu er det seks år siden, at jeg var i New Zealand og efterfølgende startede med no-till. Og min jord er fuldstændig anderledes, fortæller han til Effektivt Landbrug.

I forbindelse med et Åbent Landbrug-arrangement lavede Tom Tierney en opskrift på conservation agriculture. Den har han gemt og viser gerne frem, så begrebet CA er på plads. Selvom Tom Tierney kun driver omkring 100 hektar, har han alligevel denne selvkørende marksprøjte, som bruges til såvel gødskning som pesticider. Denne Duncan-direkte såmaskine stammer fra New Zealand, hvor Tom Tierney så den og derefter startede en import til Irland. Her har han solgt 30-40 af dem gennem årene. Sådan ser såenhederne ud – de har variabelt skærtryk. Udsæden bliver blæst frem til såskærene på den newzealandske Duncan-såmaskine til direkte såning.  Han bruger 100 procent havtang - seaweed på engelsk - som opløst i vand er bladgødning. - Jeg kan simpelthen bare ikke lade være med at opfinde og udvikle, siger Tom Tierney næsten undskyldende. Som mange andre irske landmænd fortæller Tom Tierney om sin oplevelse af død og knoldet jord for år tilbage. I dag oplever han en fuldstændig anderledes jord, som han viser her.
Tom Tierney bruger denne urea til at blande op i vand, så han kan bladgødske sine afgrøder gennem sæsonen.

Tom Tierney driver omkring 100 hektar med planteavl en times kørsel vest for Dublin.

- Ud over 15 hektar skov dyrkes alle marker som regenerativt markbrug, hvor jeg hele tiden afprøver nye metoder til at øge jordens biodiversitet og frugtbarhed, fortæller han, mens vi sidder i hans værksteds-varmestue i forbindelse med gårdens maskinhal.

Alt dyrkes med no till – næsten.

Vil du læse mere?

Prøv 30 dage for 30 kr.

Dette indhold er forbeholdt vores abonnenter, men du kan få adgang på få minutter, med online abonnement.

Allerede abonnent?

Læs også