Mange køer og lidt jord

Hos Yosemite Jersey Dairy i Californien er der 2.250 højtydende jerseykøer, og manager Brett Barlass går meget op i, at såvel dyr som medarbejdere har ordentlige forhold. Det øger nemlig også lønsomheden.

Der er virkelig mange kalve hos Yosemite Jersey Dairy, som har fået miljøgodkendelse til at have sine kviekalve hjemme i besætningen gennem hele opvæksten. Desuden er der mindre kalve fra to andre, store jerseybesætninger. Brett Barlass er daglig leder af Yosemite Jersey Dairy med ansvar for det hele. Han har mellemledere under sig til at tage sig af ledelsen af de menige medarbejdere. Brett Barlass er opvokset med jerseykøer hjemme og hos sine begge sine forældres forældre. Så han har jersey i blodet. Jonathan Merriam er ansvarlig for avlsarbejdet hos Ahlem Farms Partnership, hvor i alt er 6.000 køer plus opdræt. Der malkes næsten i døgndrift hos Ahlem Farms Partnership - og de to mælketanke kan derfor fyldes på skift, så den anden er tom og kan rengøres. En håndfuld foder med grønt havrehø i. Det vil køerne gerne æde.

Af Niels Damsgaard Hansen

 

Den gennemsnitlige størrelse på danske besætninger med malkekvæg er vokset betydeligt de seneste årtier. Men der er stadig lang vej til størrelsen på de besætninger, man finder mange af i det centrale Californien.

Her har rammebetingelser og øvrige forhold været til at opbygge besætninger på mange tusinde køer.

Vil du læse mere?

Prøv 30 dage for 30 kr.

Dette indhold er forbeholdt vores abonnenter, men du kan få adgang på få minutter, med online abonnement.

Allerede abonnent?

Læs også