Nord- og østjyde driver kalve-forretning i Nicaragua

Igennem snart 10 år har Morten Nielsen og Ole Søndergaard opbygget et succesfuldt samarbejde om fælles opfedning af kalve til slagtning med et stort antal småbønder.

Morten Nielsen er uddannet landmand på Kalø Landbrugsskole og efterfølgende jordbrugsteknolog på Vejlby Landbrugsskole. Han arbejder i dag på Gl. Buurholt Hovedgaard i Vendsyssel.

Samtidigt har han i Nicaragua igennem snart 10 år opbygget en fedekvægsforretning sammen med sin partner, Ole Søndergaard, fra Randers.

- Vi køber småkalve op og udstationerer dem derefter gratis ude hos småbønder, som ikke selv har råd til at indkøbe kalvene. Bønderne feder så kalvene op, og vi sælger dem til slagteriet. Overskuddet deler vi ligeligt mellem småbønderne og os, fortæller han i korthed om, hvad deres forretning går ud på.

Udbygger nu forretningen

Arbejdsdelingen er, at Morten Nielsen strukturer det landbrugsfaglige med kalveracerne, foderinstruktioner til bønderne og forhandler salgspriser med slagteriet. Ole Søndergaard er økonomimanden, der tager sig af al det ikke landbrugsmæssige.

- Den daglige kontakt med vores i øjeblikket cirka 50 småbønder tager vores lokale leder sig af. Jeg er selv i Nicaragua en gang om året, og Ole er derude to gange om året.

Og de to jyder er nu stille og roligt ved at udbygge deres Nicaragua-firma med forskellige sideaktiviteter.

- Vi er ved at etablerer en større feedlot efter australsk forbillede. Desuden er vi begyndt at arbejde med avl af kødkvæg og forskellige andre forretninger, fortæller Morten Nielsen.

Tænkte ikke på Nicaragua

Han har altid haft lyst til at arbejde og opholde sig i udlandet siden han som ung var i Canada gennem den daværende udvekslingsorganisation IAEA.

- Det var så en række af tilfældigheder, der endte med at jeg kom i gang i Nicaragua i Mellemamerika – ét land, som jeg ikke selv havde tænkt på til investering.

- Men nu er vi godt etablerede med vores fedekalve-forretning og har mod på mere derude i de hurtigt udviklende, mellemamerikanske lande, slutter Morten Nielsen.

Læs også