bannerPos

Vil sikre rent drikkevand og mindske udledningen af kvælstof i Odense Fjord

Udledningen af kvælstof og CO2 i Odense Fjord, der ses her på billedet, skal mindskes, og det er baggrunden for det nye samarbejde mellem Assens Kommune, Hedeselskabet og VandCenter Syd. Foto: KE Foto
06-10-2020 10:30

Et nyt skov- og naturprojekt ved Holmehave mellem Tommerup, Verninge og Nårup på Fyn skal beskytte fynboernes grundvand mod pesticider og Odense Fjord mod kvælstof. Det sker ved at plante skov og etablere et vådområde, der mindsker udledning af kvælstof til fjorden og samtidig mindsker udledningen af CO2. 

Formålet med skov- og naturprojektet er at beskytte grundvandet mod pesticider, sænke niveauet af kvælstof, der bliver udledt i Odense Fjord og mindske udledningen af drivhusgasser til atmosfæren.

Projektet består dels af ny skov, som Hedeselskabet og VandCenter Syd står bag, samt et vådområdeprojekt, der har Assens Kommune ved roret. De tre parter er gået sammen om at søge penge til naturområdet og sikre en koordineret dialog med områdets lodsejere.

Parterne vil i samarbejde med lodsejerne give mulighed for at dele af naturområdet kan bruges af lokalsamfundet til blandt andet gå-, løbe- og cykelture.

Rent drikkevand og mindre CO2 

Den nye grønne oase skal etableres ved en af Danmarks største kildepladser for grundvand, Holmehave Kildeplads, som spiller en stor rolle i drikkevandsforsyningen til Odense. Der arbejdes på at inddrage op til 500 hektar af oplandet til kildepladsen som en del af det samlede naturområde.

- Rejsning af ny skov er ét af de mest effektive midler, når det gælder optagelse og lagring af CO2 fra atmosfæren. Derfor er vi i Hedeselskabet altid glade for at være med til at rejse ny skov. Denne skov er speciel, fordi den ikke bare beskytter grundvandet og gavner klimaet, men også bliver etableret sammen med vådområde og andre lysåbne områder, som sikrer en mere mangfoldig natur, siger skovrider Allan Bechsgaard, der er Hedeselskabets projektleder på projektet.

Godt for klimaet 

Naturområdets nye vådområde kommer til at reducere udledning af kvælstof til Odense Fjord og modvirke udledningen af CO2 fra lavbundsjordene. Udsigten til de positive klima- og miljøeffekter har stor betydning for Assens Kommune, der er én af landets førende klimakommuner.

- Vi har et stærkt ønske om at være foran de nationale mål for den grønne omstilling. En del af vores overordnede klimastrategi har desuden skovrejsning som væsentligt element. Derfor er vi meget begejstrede for det klima- og miljøpotentiale, der er i et naturområde, som kombinerer både ny skov og nyt vådområde, siger Dan Gørtz, formand for Miljø-, Teknik- og Planudvalget i Assens Kommune.

Lodsejerne i området har netop modtaget besked om projektet i e-boks. Initiativtagerne håber på, at de første træer kan plantes i 2022.

hka
 

Ny bugseret stubharve fra Pöttinger

De nye Terria-stubharver leveres i en fire og seks meters version og som tre- eller fire-bullet modeller. Arbejdsdybder fra 5 til 35 centimeter.

Vil gøre Danmark til stormagt for plantebaserede fødevarer

Tænketanken Frej lancerede i sidste måned sammen med L&F og Dansk Vegetarisk Forening en ny strategi, som skal løfte plantebaserede fødevarer op på siden af kød- og mejerisektoren herhjemme. Håbet fra Frej er, at politikerne griber udspillet i de kommende politiske forhandlinger om klimahandlingsplaner for landbruget.

Ny Pöttinger såmaskine med fronttank

De pneumatiske Aerosem-såmaskiner fra Pöttinger er netop blevet lanceret i fire og fem meters arbejdsbredder i en sammenklappelig version med fronttank.

Forberedelserne til god etablering af frøgræs begynder allerede nu

For at opnå en god etablering af udlægget i vårsæd skal der være er fokus på, at frøet placeres i den korrekte dybde på fast og fugtig bund. Det stiller krav til såbed og maskiner.

Etableringsplan for vårsæd i våd lerjord

Med risiko for endnu et vådt forår vil det allerede nu være en fordel at have tænkt eventuelle etableringsmetoder igennem, så man er klar til at give vårsæden de bedst mulige startbetingelser.

Spørgsmål fra LDM og utilfredse andelshavere er allerede behandlet

Arla-advokat fastslår, at »en række spørgsmål«, som LDM og utilfredse andelshavere stiller til selskabet i en begæring, allerede er blevet behandlet »grundigt og fyldestgørende«.

EU-Kommissær vil begrænse transport af dyr

EU's landbrugskommissær vil begrænse transport af dyr, men det vil ikke gå ud over dansk landbrug, siger han. Den melding beroliger ikke Venstres Asger Christensen.

Er prisen for sojabønner for høj?

Forklaringen på to uger med voldsomt skuffende eksporttal for sojabønner skal vi formentlig finde i det simple faktum, at sojaprisen er gået næsten historisk op på det seneste, og at importører af soja – herunder især Kina – nu har trukket sig, fordi priserne ganske enkelt er for høje.

Efterspørgslen efter soja skuffer igen

Mandag kunne jeg rapportere om en skuffende eksport af sojabønner ud af USA. Den skuffende eksport af amerikanske sojabønner fortsætter ifølge nye tal fra det amerikanske landbrugsministerium.
Side 1 af 1990 (39795 artikler)Prev1234567198819891990Next