Den varme og tørre sommer har været hård ved høsten for de danske landmænd. Udbyttet af halm er markant lavere end normalt, og det giver udfordringer for de 70 halmfyrede varmeværker. For et lavt halmudbytte betyder, at mange varmeværker kan forvente, at der ikke er halm nok til hele brændselssæsonen.

- Vi oplever mange kunder, som er bekymrede for, om de har halm nok til hele den kommende fyringssæson på grund af tørken. I forrige sæson var vejret så vådt, at meget halm ikke kunne bjærges, og derfor har der ikke været gemt noget halm fra forrige sæson, og med den dårlige høst i år bliver der mangel på halm til brændsel i vinterhalvåret, siger Thomas Bornerup, divisionsdirektør for handel med brændsler i Verdo. 

Fokus på alternative brændsler
Alternative brændsler som et supplement til halm bliver formentlig løsningen for mange halmfyrede varmeværker. Træpiller er et oplagt, men også dyrere, alternativ til halm, og derfor oplever Verdo en stigende efterspørgsel på andre biobrændsler. 

- Varmeværkerne er interesserede i at holde omkostningerne til brændslerne - og dermed og varmeprisen, nede. Derfor får vi forespørgsler på alternative brændsler, som eksempelvis solsikkepiller, der kan blandes med halm og træpiller, men er billigere. Ved at blande brændslerne kan varmeværkerne sikre effektiv og billig drift i fyringssæsonen, siger Thomas Bornerup. 

Hos Verdo har man i en årrække testet og fyret med alternative biobrændsler på Randers Kraftvarmeværk. Udover solsikkepiller er sheapiller og - på lidt længere sigt - ligninpiller, et restprodukt efter papirproduktion, biobrændsler, som kan blandes med halm.  

- Vi orienterer os løbende om nye typer af biobrændsel. Dels fordi vores opgave er at finde organiske restprodukter, som kan omsættes til energi, og dels for at være på forkant med udviklingen når markedet ændrer dig – for eksempel som halmsituationen i år, så vi kan tilbyde værkerne alternativer til at sikre varmeforsyningen, siger divisionsdirektøren.  

Anlæg skal optimeres
For alle typer af alternative brændsler er det nødvendigt, at energianlægget er forberedt til at modtage andre biobrændsler. Ellers kan effekten udeblive eller være skadelig for anlægget.


Den tekniske justering kan være alt fra en mindre regulering af den nuværende anlæg til eksempelvis et mobilt energianlæg, som er designet til de relevante biobrændsler. 
 

Planter