bannerPos

Møllerup lukker stor hampeolie-aftale

Møllerup har indgået en aftale om salg af 40.000 liter hampeolie til en oliemøllen Bio Planète i Tyskland, oplyser selskabets direktør, Henrik Rendbøll (billedet).
02-04-2020 15:35

Møllerup Brands har fået en ordre på 40.000 liter hampeolie hos den tyske oliemølle Bio Planète.

Møllerup Brands A/S, der er produktions- udviklings- og salgsselskab for Møllerup Gods ved Rønde på Djursland,.har indgået en aftale om salg af 40.000 liter hampeolie til oliemøllen Bio Planète i Tyskland. Aftalen er kommet i stand efter cirka et års salgs- og udviklingsarbejde, oplyser Møllerup Brands.

Den lange proces skyldes, at der har været udfordringer med restindholdet af det psykoaktive stof THC i Møllerups olie.

- Vores hampefrø, som vi presser olien fra, går under betegnelsen industrihamp, det betyder, at THC-indholdet er meget lavt. Den danske vejledende grænse er 10 ppm, som vi nemt holder os under. I Tyskland arbejder de med en vejledende grænse på 5 ppm (parts per million, red.), og hidtil har vi kun kunnet nå cirka 7 ppm i vores olier. Men vi har i forløbet udviklet en proces, der gør, at vi nu kan lave olie med et THC-indhold, der er under 5 ppm, siger Henrik Rendbøll, der er direktør i Møllerup Brands

En anden væsentlig forudsætning for aftalen har været, at Møllerup Brands er blevet FSSC22000-certificeret.

- Den 4. november 2019 blev vi certificeret, og dette har været et af de væsentligste punkter i vores dialog med potentielle tyske kunder, siger Henrik Rendbøll.

Sælges også i Danmark

Henrik Rendbøll fortæller, at den tyske oliemølle gerne ville have haft mere end 40.000 liter.

- Men vi har en begrænsning i den mængde frø, vi høstede i 2019, og det areal vi dyrker i 2020. Vi har derfor lavet en aftale, som vi ved, at vi kan overholde. Vi har stadig olie, både konventionel og økologisk, i reserve, til hvis en eller flere af de danske kæder efterspørger dansk hampeolie i stedet for kinesisk, siger Henrik med et glimt i øjet.

Møllerups koldpressede hampeolie sælges i Danmark i flere butikker. Dog er det kun Irma, der har taget olien i fastsortiment, så den altid er tilgængelig på hylderne i butikkerne. I Tyskland, derimod, har den længe været fast på hylderne i et par hundrede butikker, og nu øges salget til Tyskland.

Industrihamp

Den hamp, som dyrkes for Møllerup Brands, er af sorten Finola og er en industrihamp. Dette betyder, at der er mindre end 0,2 procent THC i bladmaterialet. THC er det psykoaktive stof. Det er så små mængder, at man skal ryge cirka 700 kg af disse blade på 20 minutter for at få en teoretisk effekt.

- Alligevel er der mange steder bekymringer for indholdet at THC i fødevarer. Der er på dette felt ikke nogen EU-regler, så hvert enkelt land arbejder med lidt forskellige retningslinjer, oplyser Møllerup, og tilføjer:

- Når frøene høstes, sker der en afsmitning fra blade til frø, da THC’en sidder som en klistret masse på bladene. Da THC’en samtidig er olieopløselig, sker der en koncentration i olien i forhold til frøene. 

mip

 

Tror på godt udbytte i øko-havre til gryn

Landmand Hans Dam, Maglehøjgård, høster tirsdag havre og hvede lidt syd for Kirke Hyllinge på Sjælland.

Hvedeprisen falder i Rusland

Der er nu sat et midlertidigt høstpres på hvedeprisen her i Europa. Grunden skal vi finde i Rusland, hvor eksportprisen i sidste uge begyndte at falde, efter tre ugers kontinuerlig stigning.

Markant flere handler med ejendomme i år

Agri Nord oplever et markant øget salg af landbrugsejendomme. Det er alle typer af ejendomme, fortæller teamleder.

Handlen med landbrugsejendomme på vej op

Den landsdækkende formidler af ejendomme, Landbrugsmæglerne, oplever, at markedet er ved at komme sig efter at have været mærket af coronakrisen i marts, april og noget af maj måned.

Tæm din nye orne før den sætter tænderne i dit ben

- Husk på, at selv små tænder kan skære et stort hul i benet, lyder det fra svinekonsulent Anders Peter Andersen i Velas-Avisen.

Danske landmænd skal bruge mindre glyphosat for at undgå muligt forbud

Europaparlamentariker Asger Christensen opfordrer til at holde igen med glyphosat.
Side 1 af 1888 (37758 artikler)Prev1234567188618871888Next