Øget risiko for kolik i vinterkulde

Agria Dyreforsikring ser en tydelig øgning af kolik hos heste, når mørket og kulden sætter ind. Årsager kan være ændrede ridevaner og for lidt vand, men det findes der råd for.

Hestens næsthyppigste diagnose er kolik, og hvert år får et par tusinde heste kolik. Udover at hesten får det dårligt, og hesteejeren bliver bekymret, er det en ekstra frustration med store dyrlægeregninger.

Det oplyser Agria Dyreforsikring og påpeger samtidig, at prisen ved kolik varierer afhængigt af, hvor længe hesten har haft det dårligt, men samlet set er omkostningerne for dyrlægebehandling på lidt over 10.000 kroner pr. skade.

Ifølge selskabet er der tre vigtige faktorer, som afgør hestens velbefindende: motion, adgang til vand og en passende mængde foder.

Gode råd fra dyrlægen

Jon Vedding er dyrlæge hos Agria Dyreforsikring, og han har nogle råd til den kolde tid. Han mener, at risikoen for kolik stiger, hvis de daglige rutiner bliver ændret, og hvis hesten bliver redet markant mindre end normalt.

- Mørke, korte dage kan medføre, at rytterne ikke rider i samme omfang. En kort pause i vintersæsonen gør ofte noget godt for hesten, men det skal gøres med omtanke, siger Jon Vedding.

En anden fælde er, at hesten ikke får nok vand, når den står på marken, og det bliver frostvejr. Vandet i vandkopperne kan fryse til, og så får hesten ikke nok at drikke. En plastikspand kan derfor være et bedre alternativ. En stillestående hest, som ikke drikker nok vand, rammes nemmere af forstoppelse og kolik.

- Det er især vigtigt at gennemgå foderplanen, hvis man ikke træner hesten, som man plejer. Der skal kun et par dages hvile til, for at en hest, som får et højt energiniveau gennem sin foderplan, bliver ramt af nyreslag og andre muskelskader, hvis den begynder at arbejde som sædvanligt lige oven på en hvileperiode, forklarer dyrlægen hos Agria.

Han anbefaler, at man halverer mængden af kraftfoder eller helt fjerner det. I en normal foderplan er det nok med et næringsrigt grovfoder, når hesten hviler.

Ved mistanke om kolik

Har man mistanke om, at hesten har kolik, er det vigtigt, at man holder øje med afføringen. For lidt eller ingen afføring er ikke et godt tegn. Tag pulsen og temperaturen og lyt efter, om der er lyd fra maven. En frisk mave rumler med jævne mellemrum. Gå med hesten for at aktivere tarmen og undgå, at hesten lægger sig ned og ruller rundt.

Ifølge dyrlægen kan en rask gåtur hjælpe ved et mildt tilfælde af kolik, og det kan faktisk fjerne kolikken. Bliver smerterne derimod værre på gåturen, skal hesten forbi dyreklinikken.

Jon Vedding anbefaler endvidere, at man fjerner hestens foder, hvis man har mistanke om kolik, idet foder kan forværre problemet. Der skal i det hele taget holdes godt øje med hesten, ligesom det skal kontrolleres, om den har afføring og drikker vand.

Agria opfordrer til altid at kontakte dyrlægen, hvis der er mistanke om kolik, også selvom symptomerne ikke er voldsomme. Jo hurtigere behandling desto bedre prognose. På agria.dk kan man finde flere gode råd til at forebygge kolik.

Læs også