Om vinteren løber hestemaver ofte løbsk

Vinteren udfordrer vores hestes maver, fordi det er højsæson for mave-tarmproblemer som diarré og kolik. Heldigvis kan du som hesteejer hurtigt hjælpe din hest.

Vintersæsonen sender flere heste til dyrlægen med kolik og diarré. Det skyldes som oftest, at hesten er mere i stald end på fold. For at forebygge maveproblemer er det derfor vigtigt, at hesten hele tiden har god adgang til vand og stråfoder. Det skriver Agria Dyreforsikring i en pressemeddelelse.

Når din hest har dårlig mave, mister den væske og risikerer at dehydrere og miste vigtige næringsstoffer. Normalt drikker heste cirka 38 liter vand dagligt, og det holder gang i fordøjelsen. Får de ikke drukket så meget, er der risiko for kolik. 

Tegn på dårlig mave

Det typiske tegn på dårlig mave er selvfølgelig tynd mave, hvor hale og bagben kan være smurt ind i gødning. Man skal dog også være opmærksom på andre symptomer som feber, sløvhed eller koliksymptomer som f.eks uro, skrabende forben eller sparken mod bugen.

Heste er forskellige, og nogle får hyppigere dårlig mave end andre. Oplever du et af de ovennævnte symptomer, bør du dog reagere med det samme. Her giver Agria Dyreforsikring seks gode råd, så diarreen ikke løber løbsk.

Heste er forskellige, og nogle får hyppigere dårlig mave end andre. Oplever du et af de ovennævnte symptomer, bør du dog reagere med det samme. Her giver Agria Dyreforsikring seks gode råd, så diarreen ikke løber løbsk.

Seks råd til en veltilfreds hestemave:

  1. Tag hestens temperatur jævnligt. Hvis termometeret viser 38 grader eller derover, kan det betyde, at noget er galt. Hestes temperatur varierer en smule fra hest til hest og i løbet af dagen. Hos voksne heste ligger temperaturen normalt mellem 37 og 38 grader. Ligger temperaturen mellem 38 og 38,5 grader, er man i det subfebrile område, og over 38,5 er man i det febrile område – dvs. hesten har feber. Heste i det subfebrile område skal ikke nødvendigvis behandles eller undersøges. Det er dog en god idé at følge deres temperatur og være opmærksom på andre symptomer.
  2. Giv hesten ubegrænset adgang til vand, så den ikke dehydrerer. Vandet skal ikke være for koldt, så hold øje med, at det ikke fryser, når temperaturen falder. Stil hø og vand ved siden af hinanden, da hesten ofte drikker og spiser samtidig.
  3. Giv hesten mindre måltider flere gange om dagen.
  4. Sørg for, at hesten får rigeligt med motion. Bevægelse holder nemlig maven i gang.
  5. Hvis hesten går på en sand- eller jordfold, så sørg for, at hesten har adgang til stråfoder. Det gør risikoen for sandkolik mindre.
  6. Får hesten alligevel alvorlig diarré, bør den tilses af en dyrlæge omgående. Her kan hesten få den nødvendige behandling gennem væsketerapi og medicinsk behandling. 

Læs også