100.000 heste mangler fortsat i CHR

Med en ny app er det blevet lettere at vise hestepas. For at kunne fremvise hestepas på mobilen, kræver det dog, at din hest er registreret i CHR. Fødevarestyrelsen oplyser, at omkring 100.000 heste fortsat mangler i CHR.

Alle heste skal registreres i CHR-registret. Første skridt er at downloade app'en.

Du behøver ikke længere have din hests fysiske pas med, hvis du flytter din hest indenfor landets grænser. Fremover er det tilstrækkeligt at have oplysningerne på Fødevarestyrelsens app »CHR« på samme måde, som mange kender det fra sundheds- og kørekortet.

Det oplyser Fødevarestyrelsen i en pressemeddelelse, hvor de endvidere gør opmærksom på, at arrangører af konkurrencer og lignende kan stille krav om fremvisning af det fysiske pas og dermed dokumentation for vaccination af deltagende heste.

Men for at kunne fremvise dit hestepas på mobilen, kræver det, at din hest er registreret i CHR.

100.000 heste savnes

Siden 2021 har det været muligt at registrere adresserne på gårde, ridebaner, rideskoler og stutterier i CHR-appen.

I 2023 blev det obligatorisk også at registrere heste enkeltvis i CHR. Men selvom der i dag er registreret mere end 20.000 hestehold og mere end 100.000 heste i CHR, vurderer Fødevarestyrelsen, at omkring 100.000 heste stadig ikke er blevet registreret.

- Det er helt afgørende, at vi får alle heste registeret i CHR. For uden overblikket over hvilke heste, der står hvor, og registrering af hvor de kommer fra, får Fødevarestyrelsen svært ved at rykke ud til kampen mod de alvorlige hestesygdomme, hvis de pludselig får tag i Danmark, udtaler veterinærdirektør i Fødevarestyrelsen, Charlotte Vilstrup Castle.

Hun glæder sig over, at så mange allerede har taget reglerne til sig og har registreret deres heste i CHR.

- Nu skal vi have resten med, så vi bedst muligt beskytter alle heste i Danmark, lyder det fra Charlotte Vilstrup Castle.

Udelukkelse af heste fra konsum

I januar kom en app til dyrlæger til brug ved udelukkelse af heste fra konsum. Dyrlægerne har nu pligt til at anvende appen, når de udelukker heste fra konsum.

Du skal derfor ikke længere selv indsende hestepasset til Seges Heste, hvis dyrlægen behandler hesten med noget medicin, der udelukker hesten fra konsum. Dyrlægen klarer det hele i forbindelse med behandlingen – både registreringen i hestepasset og registreringen i CHR.

Mulighed for feed-back i CHR-appen

Fødevarestyrelsen forsøger løbende at gøre implementeringen af de nye EU-regler på hesteområdet så smidig som muligt for hesteejerne. Fødevarestyrelsen arbejder derfor hele tiden på at tilføje flere funktioner til CHR-appen, blandt andet på baggrund af forslag fra brugerne.

Brugere af appen kan sende gode forslag via knappen »Send ris/ros«.

Kontrolbesøg i hestehold i 2024

I løbet af 2024 kommer Fødevarestyrelsen på kontrolbesøg på hestehold som for eksempel, rideskoler, stutterier, hestepensioner, for at se, om der er styr på de registreringer, der følger med, når man har ansvaret for heste.

Læs mere om Registrering af heste og hestehold i CHR på Fødevarestyrelsens hjemmeside.

Registrering af hestehold i CHR

  • Alle steder, der holder heste, skal registrere sig digitalt i CHR (Det Centrale Husdyrbrugsregister)
  • Stedet får tildelt et CHR-nummer, og dette nummer er tilknyttet stedet og ikke ejeren af stedet. Dit hestehold bliver tildelt et besætningsnummer, som er det du skal bruge, når du indberetter til CHR
  • Det er den ansvarlige for hesteholdet, der skal lade sig registrere, og derfor afhænger registreringen ikke af, hvem der ejer den jord eller de bygninger, hvor hestene opholder sig. Hvis man som hesteejer eksempelvis lejer et stykke mark af naboen, og man selv står for fodring og tilsyn, er det hesteejeren og ikke naboen, der skal registrere hesteholdet
  • Du skal oprette dit hestehold enten på Landbrugsindberetning.dk eller via appen »CHR«

Læs også