På adressen Vindebjergvej 26 i Harndrup på Nordvestfyn ligger gården Rosenkjær. Den ejes af Ann Edal og Esben Rand Edal, og har de sidste 12 år dannet ramme om Stutteri Edal, hvor Ann Edal avler Dartmoor-ponyer af fremragende kvalitet.

Udover at drive Stutteri Edal i Harndrup har Ann sit daglige arbejde ved DLG’s kundecenter i Fredericia. Og hendes mand, Esben, er ansat i virksomheden Aluwind i Ringe, som blandt andet producerer dele til vindmøller.

Erfaren avler

Ann Edal er en særdeles erfaren Dartmoor-avler, da hun trods sine blot 42 år har arbejdet med racen i hele 34 år. Desuden er hun medlem af bestyrelsen i Avlsforeningen for Dartmoor Ponyer i Danmark – i daglig tale Dartmoorforeningen - hvor hun varetager hvervet som kasserer.

- Når det blev dartmoor, jeg kom til at beskæftige mig med, hænger det sammen med en ferie i mine forældres sommerhus på Langeland i 1985, da jeg var otte år, fortæller Ann Edal. Jeg var kommet med på en ridetur på fjordheste, men da jeg af en eller anden grund var stået af, kunne jeg ikke komme op på hesten igen.

Op på hesten

- Det var lige ud for Lilli og Karl Rasmussen, der siden 1960’erne havde avlet nogle af Danmarks bedste dartmoorponyer. Karl hjalp mig op, og siden fik jeg set deres ponyer, som var meget lettere at komme op på.

- Der var bogstaveligt talt ponyer overalt – en overgang havde de 42 – og jeg begyndte at komme så tit som muligt hos Lilli og Karl og deres dartmoorponyer. Blandt andet var jeg hvert år i flere år med dem på dyrskuet i Odense.

- I 1987 købte jeg en hingst fra Lilli og Karl. I 2003 købte jeg deres sidste fire avlshopper, og i 2005 begyndte de første føl efter hopperne at komme.

Nyt blod

I 2007 købte Ann og Esben gården i Harndrup, hvortil der i dag hører to hektar. Her har Stutteri Edal siden haft til huse, og her bor parret og deres to døtre, Karen (11) og Agnes (8), stadig. I årenes løb har Stutteri Edals dartmoorponyer fået i alt 23 afkom med »Edals« som første navn. Besætningen består i dag af tre hopper, et føl og tre plage.

- Gennem årene har jeg lejet avlshingste for hele tiden at få nyt og godt blod ind i avlen og undgå indavl, understreger Ann Edal. I 2014 købte jeg en hingst hjem fra England. Han blev Årets Hingst i 2018, men er senere død. I år har jeg haft lejet en hingst fra Sjælland. Vi er nogle få avlere, der lejer eller køber hingste fra udlandet.

Dartmoorforeningen er fortsat et relativt lille avlsforbund med små 30 medlemmer, og på landsplan er der cirka 350 dartmoorponyer.

Gode resultater

Stutteri Edals dartmoorponyer har gennem årene hjembragt et pænt stort antal udmærkelser fra kåringer og skuer rundt omkring i landet.
Således fik hoppen Edals Wilma, som nu er 12 år, på Det Fynske Dyrskue i Odense 2015 24 point og igen i 2017 24 point og titlen skuets bedste følhoppe. Ligeledes på Brahetrolleborgskuet 2017 fik Wilma 24 point og blev skuets bedste følhoppe. Og på Landsskuet i Herning 2015 fik hun 24 point og titlen skuets 2. bedste følhoppe.

Edals Wilma har p.t. tre døtre, heraf to efter hingsten Moortown Trooper: Den toårs Wictori-Ann, som fik 23 point og ærespræmie på Det Fynske Dyrskue i år, og det tre måneder gamle føl, Edals Wish me Luck. Wilma har været kåret som Årets Hoppe i Dartmoorforeningen, og hendes føl har for nylig vundet titlen som Årets Føl ved foreningens landskåring.  

Seks hopper, avlet på Stutteri Edal, er stillet til kåring, og alle er blevet kåret i 1. klasse. Hvert år får avleren af den bedste 1. klasse-kårede hingst eller hoppe et flot sølvfad, som efter tredje gang er til ejendom. Og Ann Edal har i henholdsvis 2016 og 2018 fået begge de eftertragtede fade til ejendom.

Dartmoor

● Avlsforeningen for Dartmoorponyer i Danmark er fra og med 2011 blevet datterselskab af Dartmoor Pony Society. Det er derfor kun ponyer, der er accepteret af Dartmoor Pony Society, samt deres efterkommere, der kan registreres i Avlsforeningen for Dartmoorponyer i Danmark.

● Dartmoorponyen stammer fra Dartmoor-heden i Devonshire i det sydvestlige England.

● Dartmoorponyen må maksimalt måle 127 cm i stangmål. Farverne er i almindelighed sort, brun eller skimmel. Bortset fra broget er alle farver dog accepteret.

● Dartmooren er kendetegnet ved et lille og ædelt hoved, stærk hals og ryg, gode bevægelser og – vigtigst – et roligt og godt temperament.

Kilde: Dartmoorforeningen