bannerPos

Rapssåning eller ej?

Hos Esben Brødbæk er rapsen begyndt at titte frem.

Mens Anders Ørts og Esben Brødbæk – ligesom mange andre landmænd på Holstebro-kanten – hurtigt kan blive enige om, at høsten er blevet en noget mere kompliceret sag, end de havde håbet på, har de to planteavlere brugt ventetiden efter høsten af vinterbyggen forskelligt.

Hos Anders Ørts har såning af vinterraps på markerne efter vinterbyg været oppe at vende, men udsigten til kraftige byger har fået ham til at holde såmaskinen i maskinhuset.

- Jeg er simpelthen bange for, at en ordentlig byge med 30-40 millimeter lige efter såningen ville ødelægge det hele og kline jorden sammen, forklarer han.

Det er til gengæld en risiko, Esben Brødbæk har været villig til at løbe.

- Man bliver nødt til at tage en chance engang imellem, og heldigvis ser det ud til at være lykkedes godt. Vi havde et par gode dage i starten af sidste uge, hvor afgrøderne alligevel ikke var klar til at blive høstet endnu. Så der fik vi pløjet, sået og sprøjtet med Command, fortæller han og viser, at rapsen så småt er begyndt at pible op af jorden.

- Vi var heldige, at det først var i weekenden, der kom nogle af de helt store byger, så på den måde har det været tæt på optimale forhold.