bannerPos

Rødt tørkeindeks kræver sine forholdsregler – og måske en løvblæser

Der er mange gode råd til at forhindre maskin- og markbrande. Et helt konkret råd fra LMO handler om at anskaffe sig en stor løvblæser til rengøringen. Foto: Colourbox.

AF: ALEXANDER DORNWIRTH

JOURNALIST
20-07-2019 12:30
Ovenpå den tørre sommer sidste år lider markerne stadig af vandmangel, og tørkeindekset er næsten totalt rødt for hele landet. Derfor er der fra flere sider særligt fokus på at undgå brande under høstarbejdet. Et råd fra LMO handler om at bruge løvblæsere.

De fleste tænker, at det ikke sker for mig disse brande, men har man først prøvet det, så ved man, hvor hjælpeløs og svært det kan være at slukke brande. Er der til og med blæst, kan det være uoverskueligt at styre.

Brande kan især starte på tre måder:

- Hvis metal rammer sten. Det kan komme ved skærebordet, både ved slæbeskoene og ved kniven. Ydermere er halmsnitteren et område, hvor der er risiko for gnister.

- Når der er noget, der roterer, er der altid risiko for noget der snor sig om, bliver varmt og branden starter.

- Hvis ledninger gnider mod metal eller på anden måde risikerer at få forbindelse mellem strøm og stel, så kan branden hurtig opstå.

 

Løvblæser

Rengøring er alfa og omega for at undgå brande. For at lette dette arbejde opfordrer LMO til at købe en stor løvblæser.

En løvblæser kan fås med benzinmotor til ryggen eller med store opladelige batterier og koster 2.000-4.000 kroner.

- Stiga har for eksempel en med benzinmotor, der giver 25 m3 pr. minut og koster knap 4.000 kroner. Den giver en stor luftmængde, der gør, at du får maskinen gjort godt ren, måske endda om aftenen, så du kan starte næste høstdag med en ren maskine, skriver LMOs arbejdsmiljø- og teknikrådgiver Hans Thostrup.

Ifølge forsikringsselskabet Topdanmark opstår cirka 40 procent af alle brande i mejetærskere i ledningsnettet – til dels på grund af gnavere.  

- Vi anbefaler, at man gennemgår sin mejetærsker, også selv om den er rengjort og smurt, inden den blev parkeret for vinteren. Mus og rotter kan have gnavet på elkabler og hydraulikslange, siger Gunnel Anderson fra Topdanmarks Landbrugsafdeling.

En anden god idé ifølge forsikringsselskabet er at få monteret et automatisk brandslukningsanlæg, en punktsikring, i motorrummet på mejetærskeren.

Punktsikringen udløses ved brand og begrænser skaden, så man kan fortsætte med høstarbejdet. Sidste år slog denne sikring hurtigt fem maskinbrande ned, oplyser Gunnel Anderson.

 

Andre gode råd:

Blæs motoren ren daglig og tjek drivremme og leje.

Tjek jævnligt, at pulverslukkerne er i orden. Vend dem op og ned engang imellem, så pulveret ikke lægger sig i bunden.

Hav vand med i marken for eksempel med en gyllevogn eller en tankvogn.

Hold pauser mindst hver anden time og gå en tur rundt om maskinen, så mindre fejl på for eksempel lejer opdages.

Hent 112-app’en og brug den til nødopkald, da den fortæller alarmcentralen præcis, hvor et nødopkald kommer fra.