Hvor glyphosat ikke kan anvendes, eller ikke ønskes anvendt til nedvisning før høst, er skårlægning et godt alternativ.

Det påpeger planteavlsrådgiver Vagn Lundsteen, AgroPro Danmark, i en kommentar til Borreby gods’ skårlægning af brødhvede.

Lidt højere udbytte

Han fremhæver især flere kornafgrøder, hvor det kan være oplagt at overveje skårlægning.

Det kan enten være for at sikre kvalitet og udbytte ved tidlig høst i en uens maltbyg eller i en brødkornsmark til kvalitetssikring. Eller det kan være i vårafgrøder med udlæg, hvor skårlægning både kan bevare kvaliteten af afgrøden og sikre, at udlægget ikke tager skade.

Yderligere kan der være en økonomisk fordel gennem et lidt højere udbytte ved skårlægning.

- Fra Bornholm fik vi sidste år en melding om, at skårlagt vårbyg med udlæg gav et udbytte, der var omkring 0,5 t/ha højere omregnet til en vandprocent på 15. Her blev byggen skårlagt og høstet lige før, den var helt moden, slutter Vagn Lundsteen.

Skårlægning af korn

Når afgrøden skårlægges, stopper vækstprocesserne prompte.

Det betyder, at ånding og begyndende spiring i afgrøden også stoppes prompte.

Udbyttet i en afgrøde er størst en uge før, den er moden.

Man kan således stoppe væksten, når det er ønskeligt, og når det passer ind i høsten, så mejetærskeren ikke skal holde stille i godt vejr.

En afgrøde tørrer med cirka 4 procent vand for hvert normaldøgn på skår. I en solrig og blæsende periode mere – ved overskyet vejr mindre.

Det betyder i praksis, at en afgrøde med 30 procent vand (en uge før fuldmoden, gulmoden stadie 85) er nede på 14 procent vand efter fire dage på skår.

Den vil tilmed give et højere udbytte, end hvis afgrøden var blevet moden på normal vis og ikke skårlagt.

Kilde: AgroPro Danmark